myilmaz28
  • myilmaz28
  • 71.8% (Friendly)
  • Newbie Topic Starter
8 years ago
arkadaşlar hemen hemen bütün yaptığım projelerde özellikle merdiven etrafındaki bu iki kolon kuşatılmış kolon yetersizliği veriyor. bazı projelerde yön değiştirerek ya da biraz büyüterek çözümler ürettim . ama şu an elimde olan projede çok zorluyor . 80/80 isteyecek kadar. benim merak ettiğim bunun en büyük sebebi ve en mantıklı çözümü ne olabilir ? ne gibi kabuller ya da alternatifler yapabilirim genel olarak ?

kusatilmis kolon.jpg

Click to View Image496 View(s)

emrezengin
8 years ago
D203-D205 diş yönlerini uzun yönde verirsen daha az moment alır.Bu da bir nebze rahatlatır..
guraykose
8 years ago
Sn myilmaz,

teşbih yapmayı yeri gelince severim, müsaadenize sığınarak bu şekilde fikrimi ifade edeceğim.

Japon sumo güreşcilerini bilirsiniz, agır siklet insanlar, aynen onun gibi, küçücük yapına, agır sıklet bir asansör poligon kolonu koymuşsun, oda yere (temele) sağlam basmış, kollarını uzatmış karşısındaki iki tıfıl pehlivana olanca gücüyle ittiriyor!

Gariplerde napsın bacakları titriyor biz taşıyamayız diyorlar. Hele birde tırpan yemişlerse ( merdiven ara sahanliği için ara katta tanımlanan ve kısa kolon oluşumuna yol açan kiriş) vay hallerine!

Yapmanız gereken, bu agır sikletin kilosunu biraz düşürün, poligon yerine kolon perde sistemi ile oluşturun, karşısınada dengeyi sağlayacak perde modelleyin ki, yük transferleri rahat olsun. illa ara sahanlık kirişi olacaksa kiriş mesnetlerini çatlamış kesit seçin.

G.KÖSE