BİRÇOK YERDE TEMELLERDE ORTALAMA GERİLMEYE GÖRE ÇÖZÜM YAPILMAKTA VE KABUL GÖRMEKTEDİR.STA4CAD DE TEMELLERDE NEDEN BÖYLE BİR ÇÖZÜM METODU BULUNMUYOR.MAKSİMUM GERİMEYE GÖRE ÇİZİLDİĞİNDE ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ DÜŞÜK OLAN İLLERİMİZDE TEMELLERDEKİ GERİLMELER STA4CAD İLE KURTARILAMADIĞINDAN BİRÇOK KİŞİ İDECAD VEYA DİĞER PROGRAMLARI TERCİH EDEREK ORTALAMA GERİLEMEYE GÖRE ÇÖZÜM YAPIYOR VE BU STA4CAD İÇİN KULLANIMDA BİR DEZAVANTAJ OLUŞTURUYOR.BU KONUDA YARDIMLARINIZI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ TEŞEKKÜRLER....
Posted by: avcioglu - April 24, 2017 8:37:01 AM
Merhaba,
Analizden sonra radye temel hesabı yapmadan program ortalama gerilmeyi "Yapı yorumu" kısmında veriyor. Sonuçta gelen yükü toplam alana bölüyorsunuz bunun için temel hesabı bile yapmaya gerek yok. Bu yeterli olsa radye temel FEA analizini yazmaya gerek bile kalmazdı. Bu şekilde yapılırsa:
-Deprem yüklerini hiçbir şekilde hesaba alamazsınız çünkü deprem yükleri yatay yüktür düşeydeki toplamı her zaman sıfırdır. Yani siz binayı 1.derece deprem bölgesinde de yapsanız, depremsiz bölgede de yapsanız sonuç değişmez.
-Perde/kolon altındaki gerilme yığılmasını göze alamazsınız, mesela 10m gibi büyük bir açıklık düşünün. Bu açıklıkta kolonun altında da aynı gerilme var üstüne yük gelmeyen açıklık ortasında da, makul değil
bu sebeple FEA analizi yapılması gerekiyor.
Zeminle ilgili sorun oluyor çünkü zemin yetersiz olduğunda demir koyup kurtarma gibi bir çözüm bulunmuyor. Şunlar yapılabilir:
-Winkler yayaları düzeltme opsiyonu kullanılabilir
-Zemin emniyet gerilmesi size 2-3 kat güvenli verilir genelde. Bu konuda laboratuvarlar ne yazık ki temeli nasıl kurtaracağınızı hiç düşünmezler, deneysel sonuç 40ton/m2 çıkar raporda 15ton/m2 derler. Laboratuvarla konuşup zemin emniyet değerleri artırılabilir.
-Zemin yatak katsayısı azalırsa zeminde oluşan gerilme azalır, zemin yatak katsayısını mümkün mertebe küçük girin. Size aralık olarak da verilebilir, küçük olanı kullanın. Bu durumda yükler daha iyi yayılır, bu yayılma işini temel üsleneceği için temeldeki demir miktarı artar.
Posted by: nhd_1453 - April 27, 2017 7:40:10 AM
VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER İÇİN ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR EDERİM.MESELA BENİM BAŞIMA GELDİĞİ İÇİN SÖYLÜYORUM YAŞADIĞIM YERDE ÇIKAN EN İYİ ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ 15 TON/M2 GENELDE 10 TON/M2 CİVARINDA ÇIKIYOR AYNI PROJEYİ STA4CADDE ÇÖZDÜĞÜMÜZDE TEMELLERDEKİ GERİLMEYİ KURTARMAK ÇOK ZOR OLUYOR AMA İDECADDE AYNI PROJEYİ ORTALAMA GERİLME İLE ÇOK RAHAT KURTARABİLİYORUZ. STA4CADDE RADYE TEMEL OLARAK KURTARAMAZKEN İDECADDE MÜTEMADİ TEMEL OLARAK KURTARABİLİYORUZ.ÇOK DEMİR-BETON MÜTEAHHİT AÇISINDAN İSTENMEYEN Bİ DURUM BU DURUMU İDECAD KULLANICILARI AVANTAJA ÇEVİRİYOR.DOĞAL OLARAK ONLAR İYİ MÜHENDİS OLUYOR YANİ TRAJİKOMİK Bİ DURUM VAR...:) TEKRARDAN TEŞEKKÜR EDERİM.....