board logo
Posted by: Muhammed32 - Saturday, June 21, 2025 11:32:19 AM
Stasteelde proje yaparken çelik kolon ebatları genelde 100*100*8-100*100*12,5 gibi et kalınlıkları çıkıyor ama idecad çeliğinde çok büyük bir çelik yaptığımda 100*100*3 yapabiliyorum neden stasteelde yapılamiyor ya da bir ayarı düzenlemem mi gerekiyor.

Posted by: ziya atar - Saturday, June 21, 2025 2:53:52 PM
.steel4cad uzantılı model dosyanızı eklerseniz veya bize mail atarsanız inceleriz. Modeli görmeden bir yorum yapmamız çok zor. 100*100*3 kutu kesit eğer yüksek sünek bir sistemde ise hiç bir yük olmasa dahi deprem yönetmeliği tablo 9.3 en kesit koşulunu sağlamaz ve bu kesiti yüksek sünek sistemde kullanamazsınız.

Posted by: Muhammed32 - Tuesday, June 24, 2025 3:50:25 PM
[attach]4463[/attach] proje kesitleri filen çök büyük geldi yardımcı olursanız incelikten sonra sevinirim.

Posted by: ziya atar - Wednesday, June 25, 2025 4:54:06 AM
Merhaba, Dayanımı azaltan iki ana neden var. Bunlar düzeltildiğinde dayanım ciddi oranda artıyor. 1)Çelik kısımdaki duvar yerleşimi aşağıdaki gibi. Bu durumda program kar yükü hesabı yaparken agresif şekilde birikimden dolayı kar yükü arttırır. Duvarları normal olması gereken kotlarına çekerseniz program kar yükü birikimi hesaplamaz. [attach]4464[/attach] 2)Model betonarme elemanlar olmadan çözülmüş. Program kolon alt noktalarında otomatik mesnet tespiti yapar ancak kolon altına bağlanan kiriş varsa veya benzeri durumda otomatik mesnetlemeye karışmaz. Aşağıda şekil değiştirmede görüleceği gibi kenar kısımda program kolon altına mesnet koymamış. Aşağıdaki linkteki gibi otomatiği, kaldırıp kolon altlarına mesnet ekleyin. https://sta4.net//steel%20helpv2//MesnetTanimiRestraint.html [attach]4465[/attach] 3)Taban birleşimlerinde ankraj sayısı levha kalınlığı vs gibi etkenlere göre birleşim rijitliği hesaplanır ve buna göre analiz yapılır. Ankraj sayısını 4 adet yaparak simetri sağlayabilirsiniz. Şuanda iki yönde farklı rijitliğe göre hesap yapılıyor. Özetle birleşim elemanların rijitlikleri de yük dağılımını etkiliyor. Ancak ilk 2 madde ana zorlanmanın nedeni.

Posted by: Muhammed32 - Monday, June 30, 2025 1:55:31 AM
Dediklerini yaptım ama kesitlerde çok bı değişiklik olmadı mesela çelik kolonları ebatlarını 100*100*3-100*100*6 yapamaya çalıştım ama kolonlarda kesit yetersizliği verdi. Peki bunun çözümü nasıl yapıyor kesit değiştirmeden

Posted by: ziya atar - Tuesday, July 1, 2025 4:15:37 AM
Dediğim düzeltmeler yapıldığında ciddi bir değişim oluyor. Baktığım bir kolonda 3 katlık bir dayanım artışı var. Aşağıda karşılaştırmalı resmi ekliyorum. Eurocode a göre tasarım yaptığınızda burkulma boyuna göre tasarım yapıyorsunuz. Burada program her bir kolon için bir burkulma boyu bulur ve buna göre tasarım yapılır. Burkulma boyları için elemanların sınır şartlarına bağlı olarak sonsuz sayıda seçenek var. Kolon alt elastik bağlı üst kısımda tutulu olmadığı için program büyük bir burkulma boyuna göre tasarım yapar. YDKT veya Aisc360 a göre tasarım yaparsanız tasarım ikinci mertebe analize göre yapılır kolon burkulma boyu 1L olarak alınır ve gerisi analizden gelir. Bu şekilde burkulma boyunu daha hassas şekilde hesaplayabilirsiniz. Bu şartlarda 100*100*6 kurtarıyor ancak 100*100*3 kesit kurtarmıyor ve kurtarsa bile yüksek sünek sistemde deprem yönetmeliği tablo 9.3 en kesit koşulunu sağlamıyorsunuz. Ek olarak deprem yönetmeliğinde taşıyıcı sistem tipi A ile başlıyor. Çelik kısmın tasarımı yapılırken C ile bağlayan bir yapı tipi seçmelisiniz. 100.100.6 modelin datası ektedir. [attach]4468[/attach] [attach]4469[/attach]

Posted by: Muhammed32 - Thursday, July 3, 2025 9:19:06 AM
Attığınız datayı inceledim yaptıklarını inceledim peki sormak istediğim bir şey daha var peki temel levhasında kns hatası çözümü nasıl oluyor

Posted by: ziya atar - Saturday, July 5, 2025 2:55:25 AM
Taban levhasında iki durum var. 1)Bazı taban birleşimleri betonarme elemanlar seçilerek betonarme elemanlara tanımlanmış. Birleşim hesabında birleşime bağlı elemanlardaki kuvvetlere göre tasarım yapılıyor. Ancak betonarme elemanlar analiz dışı olduğunda program betonarme elemandan yük bilgisini alamıyor. Bu yüzden bu birleşimlerde program analiz raporuna girdiğinizde uyarı veriyor. 2)Betonarme eleman seçilmeden girilen birleşimlerde ise yetersizlik var. Kns hatası veren birleşimler üst kısımda tanımlı ancak düzgün oluşmadığı için kaynak atılamamış bu yüzden kaynakla ilgili uyarı veriyor. https://sta4.net//steel%20helpv2//TasarimHatalarininKisaltmalari.html