board logo
aydın proje
9 years ago
MERHABA

54 METRE GENİŞLİĞİNDE 130 METRE BOYUNDA BÜYÜK BİR ATÖLYE İÇİN RADYE TEMEL ÇİZİYORUM. BU TEMELDE ATÖLYEDE ÇALIŞACAK USTALARIN İÇİNE İNİP ALTTAN ARAÇLARI TAMİR ETMESİ İÇİN 1M*13M LİK RESİMDE GÖRÜLDÜĞÜ ŞEKİLDE 5 AYRI YIRTIK VAR. BEN BU YIRTIKLARIN YERİNİ BOŞ BIRAKTIM. KALAN YERLERE RADYE PLAK TEMEL ATTIM. FAKAT 12 AYRI TEMEL ÇIKTI. DAHA SONRA BU TEMELLERİN HEPSİNİN İSMİNİ PL1 YAPTIM. ŞİMDİ ACABA BENİM YAPTIĞIM TEMEL TEK BİR TEMEL ŞEKLİNDEMİ DAVRANACAK YOKSA 12 FARKLI TEMEL GİBİMİ DAVRANACAK. YOKSA BU KADAR TEMEL MEYDANA GETİRMEK YERİNE BEN PROGRAMDA BU YIRTIKLARI ATMASAYDIM DA AUTOCAD DA DÜZENLEME YAPARKEN Mİ YIRTIKLARI GÖSTERSEYDİM. AYRICA BÖYLE BÜYÜK RADYE PLAKLARDA DERZE GEREK VARMIDIR.

YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM. TEŞEKKÜR EDERİM

STA TEMEL YIRTIK.png

Click to View Image157 View(s)

guraykose
9 years ago
radye temelin farklı isimlerde birçok plaktan oluşması sonlu eleman ağının bütün olarak oluşturulmasına engel değildir. çalışma çukurlarını boş birakmayın, 1*13 m. lik alanlarda çukur derinlik kotonda

25-30 cm kalınlıkta radye plak oluşturun, bu plaklar sayesinde bu plak kalınlığı kadar çukur kenarlarında otomatik düşey plaklar oluşacak ve sonlu elaman ağına dahil edilecektir. böylece gerçek modelide kurmuş olursunuz, zemin ile temas yüzeyide artacağından bir miktar gerilme azalmasıda sağlanabilir. 54*130 ciddi boyutlar, temelde dilatasyon zeminin homojenliği, sondaj loglarındaki zemin cins ve yüksekliklerinin değerleri, farklı bölgelerdeki oturma değerlerine göre vede üst yapıdaki dilatasyon geometrisine bağlı olarak düşünülmelidir.

Ayrıca proğramın detay kütüphanesinde yer alan geniş temellerde beton dökümü bilgisinden yararlanılmalıdır.

G.KÖSE

2015-10-16_22-15-01.png

Click to View Image154 View(s)

aydın proje
9 years ago
çok teşekkür ederim güray bey. aslında bu temelin üzerine 8 m yüksekliğinde bir çelik bina inşa edilecek çelik projesi daha önce çizilmiş.ayrıca bina tek parça derz yok. bende temelin üzerine tek katlı 5 m yüksekliğinde betonarme bir bina yapıyorum. böylece çelik binanın ağırlığından daha ağır bir bina olmasını ve güvenli tarafta kalmayı hedefledim. bina genel olarak homojen bir atölye kat farkı ağırlık farkı yok. ben temeli yıtıkların kenar bölgelerinden 3-5 cm gibi derz atarak bir kaç parçaya bölmeyi düşündün ama gerek yok heralde. birde yırtıklara atmamı söylediğiniz radye plakların alt kotu ana temelin alt kotu ile aynı seviyede mi olacak üstten yine yırtıkmı görünecek. örneğin ana temel 70 cm yırtığa atacağım temel 30 cm temel üzerinden yırtığa bakınca 40 cm bir derinlik görünecek şekildemi yırtığa temel atayım. ayrıca autocad da düzenleme yaparken 30 cm lik yırtıklara attığım temelleri silip kaldırmam o kısımları boş bırakmam gerekecek. bu sıkıntı oluştururmu.
guraykose
9 years ago
Sakıncası yoksa datanızı ekleyin, birde çalışma çukurlarındaki net yükseklik ne olacak onu belirtin, ben size düzenleyip geri göndereyim. ( modelide oluşturduğunuz sistemi akabinde autocadde silme gereği yok ki, herşey tamda olması gerektiği gibi çözülüp çizilecek zaten)

G.KÖSE

aydın proje
9 years ago
  atolyeler temel.rar (1,359kb) downloaded 101 time(s).

güray bey temeli 70 cm düşündüm ama daha analiz yapmadım kurtarmazsa kalınlaştırabilirizde. çukurlarda 130-140 cm civarı olur muhtemelen. yani temel üst kotundan 140 cm filan kazılır. çünkü bi insan inip araçları alttan tamir edebilmeli. zaten temelin üst kotu ile zemin kotu aynı seviyede.

projenin sta4cad uzantısını ekledim bakabilirseniz çok sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim sağolun

guraykose
9 years ago
Dikkat! analiz temeldeki kot kontrolu için deneme amaçlı yapılmıştır,

  ATOLYELER TEMEL_2.ZIP (4,699kb) downloaded 164 time(s).

aydın proje
9 years ago
çok teşekkür ederim güray bey çok sağolun...
Users browsing this topic