Eklediğiniz modeli Fea3d ve workshop ile ayrı ayrı analiz yaptım. Metrajlar birbirlerine yakın çıktı. İki analiz motoruda farklı meshleme ve bağımsız şekilde analiz yapıyorlar. Bu şu demek analiz bakımından bir sorun gözükmüyor.
Farklı bir programla ardaki farka gelecek olursak bunu bizim modeli inceleyerek bulmamız çok zor. İki modelde elinizde olduğu için bunu en iyi siz yapabilirsiniz.
Önerim
1)Öncelikli bazı kolon perde ve kirişlerde ölü yük altında çıkan normal kuvvet moment gibi değerleri kontrol edin. Burada iki program arasında fark varsa (fark olması beklenir ancak anormal farklardan bahsediyorum) yük duvar modelle ayarları gibi ayarları ve veri girişini kontrol edin. Sonuç itibariyle kolonlara gelen ölü yük basınçları yakın çıkar.
2)1 maddede sorun yoksa aynı işlemi hareketli yük için kontrol edin.
3)1. ve 2. maddede sorun yoksa deprem yükleri altında elemanlarda kuvvet farkı varmı buna bakın. Örneğin fark var dediğiniz 3. ve 4. kattaki kolonlarda kirişlerde döşemelerde depremden dolayı oluşan tesirler aynımı bunları kontrol edin.
Fark varsa
3a)modal analiz sonucu oluşan periyotlar yakınmı ?
3b)Eşdeğer deprem yükleri yakınmı ?
3c)Kütleleri kontrol etmenize pek gerek yok 1. ve 2. maddede sorun yoksa zaten yakın kütleler altında deprem hesabı yapılmıştır.
3d)Deprem parametreleri aynımı ? Örneğin modeli temel dönmeli olarak yapı temel etkileşimli çözmüşsünüz. Bunu tam karşılığı diğer modelde varmı . Genelde etkileşimsiz ve tam etkileşim opsiyonları olur.
Özetle elemanlara gelen kuvvetlerde hatırı sayılır bir fark yoksa ve donatılarda fark varsa burada donatı tasarımında kullanılan kuvvetleri inceleyebilirsiniz. Bazı durumlarda deprem kuvvetleri D ile arttırlır. örneğin perdelerde kapasitesini aşmaycak şekilde D ile arttırım yapılır vs.
Modelleri bu kapsamda incelerseniz daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Görmediğimiz bir modelle bu model arasında kıyaslama yapmak ve farkın nedenini bulmak tamamen varsayımsal olacaktır.
yüklere dikkat edin derseniz aynı yükleri arkadasta girdi
Ölü yük altında elemanlarda oluşan tesirleri örneğin kolonlara gelen basınç kuvvetini karşılaştırarak bunu test edebilirsiniz. Hangi programla çözerseniz çözün sonuçta zemin kattaki kolonlardaki toplam basınç veya deprem raporundaki toplam kütle size fikir verecektir.