board logo
ersinkzmaz
4 years ago
Merhabalar kısaca stasteelde pushover analizi yaptırma ihtimalimiz olablir mi ?biliyorusnuzki çelik yapıların güclendirme kısmı hakkında herhangi bir çalışma hic bir türk menşeli firmada bulunmamakla birlikte yönetmeliğimiz bizi direk nonlineer analize yönlendirmekte. olsun varsın araştırmalar devam etmekle birlikte sta4cad de nonlineer analiz yapabiliyorken biz neden stasteelde yapamıyoruz gibi bir soru kafama takıldı. Yapabiliyorsak banada bilgi verilebilirmi:D
ziya atar
4 years ago
Şuan için stasteelde güçlendirme kısmı öncelik olarak ön planda değil. İleriki sürümlerde eklenebilir ancak talep ihtiyaç olarak diğer bir çok konu daha çok öne çıkıyor.

Aslında nonlinear analize yönlendirme çelik açısından önemli çünki betonarme elemanlar ile çelik elemanlar için durum çok farklı. Betonarme bir kirişte kesitin taşıyacağı yük bellidir. Taşıyacağı plastik moment bellidir. Direkt olarak analizde her analiz aşamasında kesitin durumunu net olarak bilebilirsiniz. Ancak çelik bir kirişte bu bu kadar kolay ve belirgin değil. Bir çelik kirişin plastik kapasitesi bellidir. Bu kapasiteye göre hesap (push over ,nonlinear time history vsvs) yaparsanız yanlış olur çünki

çelik elemanlarda burkulma, yanal burulmalı burkulma, başlıkta ve gövdede kesit plastik kapasiteye ulaşmadan önce lokal burkulma olabilir. Bu yüzden çubuk teorisiyle tam nonlinear analiz yapsanız bile sadece yanal burkulmayı gözönüne almış olursunuz.

Diğer başlık gövde burkulmaları yanal burulmalı burkulma gibi etkiler çubuk teorisinde nonlinear analiz yapsanız bile hesaba dahil edilemez karşılığı yok. Bunu ancak ya bu elemanları meshleyip nonlinear analiz yapacaksınız bunu yanınd en olumsuz etkiyi oluşturacak kaçıklık yüklemsini yapacaksınız ki bu etkiler ortaya çıksın. Yada yönetmeliğe göre kirişin bu etkiler dahil dayanımı bulunarak bu dayanıma göre yük altında plastikleşip plastikleşmediğine bakabilirsiniz. Bu yüzden çelik elemanlarda bu işi yapan yazılımlarda plastik kapasite otomatik bulunur ancak bunu yanıdna kullanıcı kendisi bir dayanımda belirleyebilir çünki çelikte kesit plastik kpasiteye ulşamadan lokal bir göçme olabilir. Bunu yanında tüm birleşimlerin anlık olarak rijitliklerinide göz önüne almanı gerekiyor. Biz linear hesapta birleşimlerde sabit bir rijitlik alıyoruz ancak gerçekte bu birleşimlerde zaman ve duruma göre rijitlikleri değişiyor. Kısacası çelikte bu işlem betonarmeye göre daha karışık.

Sadece ikinci mertebe için soruyorsanız yeni çelik yönetmeliği seçtiğinizde program otomatik olarak tasarım kombinasyonlarında ikinci mertebe hesap yapmakta. En olumsuz etkiyi sağlayacak şekilde kaçıklık yüklemesini oluşturmakta.

Linear ve nonlinear time history analiz program altyapısını eklenmiş durumda öncelikli düzenlemeler bitirildiğinde bunlarda sırasıyla eklenecektir.