board logo
SunekDavranis
4 years ago
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır sta4cad kullanıcısıyım. Diğer yazılımları da kullandım fakat sta4cad çoğu alanda onların önüne geçtiği için tercihimi sta'dan yaptım. Fakat çizimle ilgili konularda sta4cad bizi bu yazılımlardan epey geride bırakyor.

Modelleme ve analiz sonrası kontroller açısından STA bizlere oldukça zaman ve enerji kazandırıyor. Fakat kazandırdığı bu zaman ve enerjiyi çizim aşamasında bizden fazlasıyla geri alıyor.

Modelleme ve çözüm için ayırdığımız mesainin 10 katını çizimde ki detayları düzeltmek için ayırıyoruz.

Çizimlerle alakalı gördüğüm bazı eksikler şöyledir. Gördüğüm eksiklerin ayarla bertaraf edilmesi mümkünse belirtirseniz ben de öğrenmiş olurum.

1- Üst katlarda daralan/küçülen planların olduğu modellerde alt kata ait akslar üst katta da görünüyor. Bunları cad yazılımında teker teker trimlemek zorunda kalıyoruz.

UserPostedImage

2- Döşeme boşlukları için referans ölçü verilmemesi. Yani açtığımız boşluklar için sadece iç ölçü veriliyor. Planda tam olarak nereye yerleştirileceği ölçü olarak belirtilmiyor. Yakında bulunan bir kolondan referans ölçüsü verilebilinir.

3- Temelde verilen ilave donatıların plandaki yerleri için başlangıç veya bitişleri için referans ölçü verilmeli. Planda ilavenin kaç metre boyunca kaç aralıkla yapılacağı belirtiliyor ama referans noktası belli değil tam planda ki konumu belli değil. Yakındaki bir aks veya kolondan referans ölçüsü verilebilinir.

4- Poligon kolonda ölçülendirme yapılmıyor. Teker teker yapmak durumunda kalıyoruz.

5- Kiris detay çizimde kat kat pafta opt. ile aldığımızda parçalı bir çok pafta çıkıyor her birini teker teker birleştirmek gerekiyor. Bazen boşluklar kalıyor o boşlukları doldurmak çok zaman alıyor.

6- Kolon aplikasyon çizimden etriye açılımı paftadan taşıyor halbuki paftadan taşmadan yanında sıkıştırılsa daha iyi olur.

7- Kolon aplikasyon çizimde kolon detayları 25 ölçek tüm plan 50 ölçekle yapıyoruz anca bu şekilde paftaya sığıyor. Fakat böyle yapınca da bir birine yakın olan kolonlar birbirlerine giriyorlar. Kolon detayları 25 ölçekle plandan ayrı bir şekilde alabiliyor olmamız lazım. O kolonları planda normal ölçekte verebiliriz detaylı görünüm için 25 ölçekle plandan ayrı bir yerde çizip verebiliyor olmamız lazım.

8- Kolon apl. ve kalıp apl. çizimleri için kat numarası seçilip sonra tek tuşla planları paftaya dökülmesi çok daha pratik olur. Teker teker paftaya döküp cad yazılımında birleştirmek çok zaman alıyor.

9- Kolon kesit çiziminde kat kat pafta opt. seçtiğimizde çok fazla parçalı dosya oluşuyor ve çok fazla boşluk oluşuyor. Bunların tek dosyadan line ile bölünerek ve minimum boşluk kalacak şekilde yapmak bizim için çok iyi olacaktır.

Projeler kontrole gidip eksik olduğunda her seferinde bu işlemleri tekrar yapmak çok çok yorucu ve zaman alıcı oluyor.

Boza
  • Boza
  • 76.6% (Friendly)
  • Advanced Member
4 years ago
Bana göre sadece 7 nolu madde olursa iyi olur, gerisi o kadar dert olmuyor şu anda.