board logo
Kerim
  • Kerim
  • 63.4% (Friendly)
  • Member Topic Starter
6 years ago
Selamlar ,

Modelleme yaparken Elemanları 3 boyutlu olarak modelliyoruz. Kaçıklıklardan ( Alt -üst veya merkez vs...) dolayı elemanların düğüm noktalarının, birleşim noktalarında tam olarak birbirini yakalamaması hesapta problem teşkil ediyor mu ?. Programımız buralarda bu küçük eskantriklikleri nasıl değerlendiriyor. Örneğin Sap2000, Etabs veya Risa 3d gibi programlarda çizgisel çubuk olarak modellenip hesap yapılması ve bahsettiğim düğum noktalarının birbirini yakalaması çok önemli. Bizim programda çizgisel olarak model oluşturulması mümkün değil sanırım. Böyle bir güncelleme gelecek mi acaba ? Büyük çaplı projelerde 3D olarak modelleme esnasında ve Analiz durumunda Bilgisayar gerçekten çok ama çok yavaşlıyor. Bazen takılıyor. Benim bilgisayarım ve ekran kartımın piyasaya göre (hatta formlarda sizin tavsiye ettiğiniz donanımın) üst seviye olmasına rağmen büyük projelerde özellikle burkulma analizi 10-15 hatta 20 dakkalara varan süreler alıyor.. Ayrıca Belirli özel birleşimleri (mesela çok uzun bir Boru kirişi bölüp ek birleşim detayı uyguladığım bir projede ciddi kasmalar yaşıyorum. Bu birleşim makrosundan mı ?

Çok

Téşekkürler

ziya atar
6 years ago
Kerim bey,

Çok kolay şekilde bahsettiğiniz modeli kurabilirsiniz. Kirişleri ve diğer her şeyi merkezden hizalı olarak girerseniz istediğiniz çizgisel modelle birebir uyumlu modeli elde edersiniz.

Ekte basit bir örnek paylaşıyorum.

Program temas eden objeleri birbirlerine otomatik olarak bağlar birleşim varsa birleşime göre uygun şekilde bağlanmaya zorlar. Arada kaçıklık varsa bunu otomatik olarak yapar. Bu bir sorun oluşturmaz modeliniz bu şekildeyse gerçekçi modellemiş olursunuz.

bahsettiğiniz durum için basit bir örnek ekliyorum herşey kütle merkezinden hizalı ve kaçıklık yok. Ancak asıl sorun burada başlıyor.

sap2000 vs vs mantığıyla modeli girdiniz. Örneğin aşıklar gerçekte ana kirişlerin üstünde. Sizin bahsetiğiniz şekilde tam ortadan girilirse model ne kadar doğru olur ?

Aynı şekilde çaprazların kolonun ortada veya dış kısımda olması analizi değiştirir bunları girmemeniz ne kadar doğru olur.

Bu kaçıklıkları diğer tüm programlarda girebilirsiniz hizalama insertion point vsvs gibi bir çok komutla objeleri gerçek konumlarına yerleştirebilirsiniz.

Ancak bu modelleme süresini 5 10 kat uzatacaktır. Bunun otomatik yapılması sizin için bir avantaj.

Sıra birleşim ve çizime geldiğinde olay daha farklılaşıyor. Ben analiz yaparım herşeyi kütle merkezinden bağlarım kaçıklıklar çok umrumda değil erseniz yapabilirsiniz. Ancak birleşim girmek isterseniz

birleşimle bağlayacağınız çubuklar gerçek konumlarında değilse birleşimi tanımlayamazsınız veya çizim alamazsınız.

ancak ben çizim istemiyorum birleşim girmeyeceğim sadece ana sistemi girmek istiyorum derseniz en başta belirttiğim şekilde tüm sistemi bu mantıkla girebilirsiniz. gerekli uç elastik bağları tanımlarsınız bu şekilde analiz ve tasarım yapabilirsiniz.

Kısacası çizgisel model girebilirsiniz. Her çubuğun ucunu aynı nokta seçerseniz ve herşeyi kütle merkezinden hizalı yaparsanız bunu yapabilirsiniz.

Ancak birleşim girecekseniz çizim alacaksanız ve tüm kaçıklıkları hesaba katacaksanız bu şekild everi girişi kaçınılmazdır. İncelediyseniz sap2000 gibi analiz programlarıyla revit tekla gibi çizime yönelim modelleme programlarının veri girişleri farklıdır.

Hız ve performansla ilgili olarak

1)Burkulma analizini bir çok yükleme altında yapıyor. Bunu kapatın projeyi tamamlayın ve en son bştmiş projede genel bir kontrol amaçlı açın. Model oluşturuluyorken sık sık analiz yapılıyorken açmayın.

Büyük modellerde sonlu elemanla burkulma analizinin uzun sürmesi normalodir.

2)Modelinizde çok uzun eğrisel elemanlar ve buna bağlı çok sayıda giydirme kaynak gibi şeyler yoksa modelde hiçbir kasma olmaması kazım.

Ancak çok sayıda eğrisel eleman varsa yavaşlama olabilir.

Modelde yavaşlama varsa bile bunu analiz modeliyle bir ilgisi yok. Modelleme anında yavaşlama varsa buradaki en büyük etmen birleşimlerle beraber modelin güncellenmesidir.

Siz bir değişiklik yaptığınızda program tüm yapı ağacını tarar değişikliği ihtiyaç olan yerleri günceller. Büyük veya eğriselliğin yoğun olduğu modellerde bu uzun sürebilir.

Modelini eklerseniz veya bize mail atarsanız inceliyip neyin sebep olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kesin seöyleyebileceğim analiz modelinin bu yavaşlamda bir etkisi yoktur.

Tamamen birleşim ve elemanların güncellemesiyle ilgilidir.

Kerim
  • Kerim
  • 63.4% (Friendly)
  • Member Topic Starter
6 years ago
Çok Teşekkürler Ziya Bey