Gürkan İlgin
4 years ago
Değerli meslektaşlarım,

Yeni deprem yönetmeliği ile ilk proje çalışmamı yapıyorum. Ekteki fotoğrafta bulunan 4.9.1.3 koşulu hatasını alıyorum. Bu konuda desteğinize ihtiyacım var.

Herkese iyi çalışmalar...

Adsiz.jpg

Click to View Image520 View(s)

avcioglu
  • avcioglu
  • 100% (Exalted)
  • Advanced Member
4 years ago
Merhaba Güray bey,

Bu birçok kişinin sorunu, kat ötelemesi fazla çıkmış. Yönetmelik madde numarasına bakarsanız konu anlatılıyor. Yapılabilecekler:

* Yapı yüklerini azaltmak(kapı pencere boşlukları vs girin, duvarları olduğundan kalın girmeyin, fazladan döşeme yükü girmeyin vs...)

* Yapı rijitliği artırma(bindirmeleri azaltmak, kiriş-kolon-perde eklemek veya büyütmek...)

* 4.9.1.3(b) de anlatılan üretim detayına dikkat etmek kaydıyla şu opsiyonu açın:

duvar derzi.png

Click to View Image337 View(s)

yerdeğiştirme kriteti iki kat esneyecektir.

Gürkan İlgin
4 years ago
4.9.1.3.b dikkatimi çekti ama o detayı imalatta yaptırmak sıkıntılı olur diye düşünüyorum açıkçası. Yapıyı da çok ciddi anlamda eski yönetmelik(TDY2007) standartlarına göre daha rijit yaptığımı düşünüyorum. Bir yerde hata yapmayayım diye bir sormak istemiştim. Çok teşekkürler cevap için. Anladığım genelde sizin belirttiğiniz bu opsiyon kullanılarak çözülüyor, tabi bu durumda müteahhit firmaya ve mimarlık ofisine gerekli izahatı verip imalat takibi gerekecek.
Gürkan İlgin
4 years ago
4.9.1.3.b ile proje çözen bir arkadaşımız var mı acaba, yönetmelik derz detayını deneysel olarak kanıtlanmasını istiyor???