hasan123
  • hasan123
  • 52.6% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 years ago
Merhaba arkadaşlar. Bir beldede yapılmak üzere taş ev projesi geldi elime. Lakin bunu nasıl yapabileceğim konusunda kararsızım. Daha önce yapmadığım bir iş. Sta4cad'de daha önce yığma panel duvarlarla yığma projesi çözmüştüm. Ama bunun malzemesi taş olacak ve bunu hangi programda modelleyebilirim bilemedim. sta4cad, sap2000, excel, staticad gibi programlar var aklıma gelen. Bu konuda verebileceğiniz bir fikir varsa çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler. Herkese iyi çalışmalar.
c20beton
  • c20beton
  • 90.4% (Exalted)
  • Advanced Member
3 years ago
Merhaba,

Aslında taş ev konusu çok güzel bir konu. Daha önce hiç yapmadım ve projesini de incelemedim. Ancak arada hayal kurarken ( 😃 ilerde bir arsam olsa ev alsam gibi 😃 ) taş ev hayal ederim ve arada da incelerim bulduğum kadarıyla. Eğer taşıyıcı olarak taş kullanılacaksa min. kalınlık 50cm olmalı. Kendi fikrim böyle bir yapıda 50cm lik taşıyıcı unsurdan çok çatısı daha çok düşünülmesi gereken bir konu. Temeli bu ağırlığa göre dizayn edilmek zorunda, orada da taş dolgular devreye girebilir. Tabi ki taş işçiliği önemli. Statik aslında taş işçiliğinde gizli diye düşünüyorum. Bina köşelerinin şaşırtmalı olarak zıvana şeklinde olması, çok küçük parçalar barındırmaması ... gibi çok önemli etmenler var. Ama bir yönetmelik döküman var mı açıkcası çok rastlamadım. Ahşap yapılar için sap2000 kullanıldığını biliyorum ahşabın özelliklerini tanımlayarak. Taş içinde aynı şeyler yapılabilir ancak yapının yapılacağı coğrafyadaki taş cinsine göre dayanımlar alınmalı. Taş için standart bir dayanım da çok olacağını düşünmüyorum sonuçta beton, çelik, ahşap gibi homojen bir malzemeden söz etmek mümkün görünmüyor.

Taş ev başlığı görünce heyecanla yazdığım şeyler gibi oldu aslında. Kusura bakmayın. Detaylı bilgi edinirseniz bizleri de bilgilendirirseniz sevinirim.

İyi çalışmalar.

guraykose
3 years ago
Kullanacağınız taştan örnek alarak test laboratuvarında dayanımını tespit ettirin, bu değere uygun elastisite modülünü, birim hacim ağırlığını ve model tanımını yığma yapı örneğinde olduğu gibi girin, (duvar kalınlığını bende 50 cm.den aşağı yapmazdım.)
Users browsing this topic