gokce145
  • gokce145
  • 51.4% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 years ago
Merhaba,

Forumda veya internette açıklamalarını bulamadım ama belki de benden kaçmıştır.

Merak ettiğim "Kule Tespit Ara Eleman" ve "Kütleyi Diğer Elemanlara Aktar" komutları tam olarak nasıl çalışır ve hangi durumlarda kullanılması gerekir bir bilgilendirme yapabilir misiniz lütfen?

Teşekkürler.

ziya atar
3 years ago
Kütleyi Diğer Elemanlara Aktar :

adı üstünde deprem hesabı için düğüm noktalarında kütleler hesaplanırken bu elemanın kütleleri bağlı olduğu diğer elemanlara aktarılır.

Örneğin iki kolon arasında makas varsa makasta bu özellik açıksa deprem hesabında makastaki tüm kütleler kolonlara aktarılır ve sadece kolon üstünde kütle olmuş olur.

Kullanım amacı :

Modal analiz ile deprem hesabında modlar bulunurken bulunan modların kütle katılım oranlarının belirli bir oranın üstünde olması gerekiyor. Şuan %95.

Ancak yapıda kolay titreşen ve mod hesabında ilk sırada çıkan bir çok mod varsa bu katılımı sağlamak çok zordur. Örneğin x çapraz orta noktada kütle varsa buda titreşime girer ancak bu titreşimin yapı ve çapraz için deprem etkisi çok azdır.

Bu gibi durumlarda kullanıcı ilgili yerlerde bunu açarak mod sayısını azaltabilir. Ancak uygun yelerde yapılmalıdır. Örneğin konsol bir makasta bunu yaparsanız tüm kütle kolon üstünde toplanır ve makas ucundaki kütleden dolayı kolonda burulma vs oluşmaz. Veya bir makasta bunu yaparsanız üstündeki kütle kolonlarada toplanacağı için düşey deprem analizinde makasta bir kuvvet oluşmaz. Default ayarları buna göre ayarlanmış durumda.

Örnek olarak modele korkuluk vs gibi elemanlar girdiyseniz ve modeld ekütle katılımda çok fazla mod çıkıyorsa bu korkulukların modlarıda varsa bu gibi elemanşarda açabilirsiniz.

Kule Tespit Ara Eleman:

Deprem hesabında modal analizle deprem hesabı yapsanız bile eşdeğer deprem yüküne göre bir kıyaslama yapılıp gerekli ise bir arttırım yapılmakta. Modele birbirinden bağımsız bir kaç bina girilmişse program otomaik olarak bunları algılayıp her bir bagımsız parçayı ayrı ayrı eşdeğer deprem yüküne tabi tutmakta. Veya alt katta bir bodrum varsa üstünde olan ayrık parçalar için yine aynı şekilde ayı ayrı eşdeğer deprem yükü hesabı yapmakta.

Bunu yanında kat öteleme ve burulma düzensizliği veya deprem kaçıklığı gibi işlemlerde her bir bağımsız binada ayrı ayrı yapılmakta. Analiz öncesinde veya sonrasında bunu blok göster komutu ile görebilirsiniz.

Ancak birbirinden bağımsız iki binayı arada köprü vs gibi tali elemanlar ile bağlıyorsanız program bağımsız iki binayı algılamayabilir. O zaman arada bağlantı kuran elemanları Kule Tespit Ara Eleman olarak seçerseniz program bu elemanları dikkate elmadan işlem yapacaktır. Örnek olarak aşagıdaki modelde ara bağlantı elemanları bu şekilde seçildi böylece program iki kısmı ayırıp ayrı ayrı eşdeğer deprem hesabı gibi hesapları yapmakta.

Normal bir modelde çok fazla kullanabileceğiniz bir opsiyon değil.

image.png

Click to View Image60 View(s)