ersinkzmaz
2 years ago
İyi aksamlar
Ekte sta4cad ve diger program arasında bugun bir calısma yaptık (yapma nedenimiz müteahitin 10 ton donatı farkı oldugunu belirtmesi allahtan bu 10 ton farkı cozen arkadasın tanıdık olması nedeni ile oturup baktık (2200 m2 icin 10 ton fark ciddi bir fark soyleki adam 58 ton gibi bir değer bulurken biz biz temel haric 58 ton bulmaktayız yüklere dikkat edin derseniz aynı yükleri arkadasta girdi Ekte benim projem bulunmakta simdi kafamda su iki soru var
1 Poligon kolona neden 10 luk etriye atarız ?
2 basit olarak tanımlamak gerekirse ilgili a programı 3. veya 4. katta 4.8 ton cıkarırken aynı girdiler yanı hesap yanı kalıp bizde 5.9 ton cıkıyor bir acıklama bekliyoruz saygılarımla ,

https://drive.google.com/file/d/1GD69x5x_pkGvdhykuL_SOkPMoyTYSgue/view?usp=sharing 
ziya atar
2 years ago
Eklediğiniz modeli Fea3d ve workshop ile ayrı ayrı analiz yaptım. Metrajlar birbirlerine yakın çıktı. İki analiz motoruda farklı meshleme ve bağımsız şekilde analiz yapıyorlar. Bu şu demek analiz bakımından bir sorun gözükmüyor.
Farklı bir programla ardaki farka gelecek olursak bunu bizim modeli inceleyerek bulmamız çok zor. İki modelde elinizde olduğu için bunu en iyi siz yapabilirsiniz.

Önerim
1)Öncelikli bazı kolon perde ve kirişlerde ölü yük altında çıkan normal kuvvet moment gibi değerleri kontrol edin. Burada iki program arasında fark varsa (fark olması beklenir ancak anormal farklardan bahsediyorum) yük duvar modelle ayarları gibi ayarları ve veri girişini kontrol edin. Sonuç itibariyle kolonlara gelen ölü yük basınçları yakın çıkar.
2)1 maddede sorun yoksa aynı işlemi hareketli yük için kontrol edin.
3)1. ve 2. maddede sorun yoksa deprem yükleri altında elemanlarda kuvvet farkı varmı buna bakın. Örneğin fark var dediğiniz 3. ve 4. kattaki kolonlarda kirişlerde döşemelerde depremden dolayı oluşan tesirler aynımı bunları kontrol edin.
Fark varsa
3a)modal analiz sonucu oluşan periyotlar yakınmı ?
3b)Eşdeğer deprem yükleri yakınmı ?
3c)Kütleleri kontrol etmenize pek gerek yok 1. ve 2. maddede sorun yoksa zaten yakın kütleler altında deprem hesabı yapılmıştır.
3d)Deprem parametreleri aynımı ? Örneğin modeli temel dönmeli olarak yapı temel etkileşimli çözmüşsünüz. Bunu tam karşılığı diğer modelde varmı . Genelde etkileşimsiz ve tam etkileşim opsiyonları olur.

Özetle elemanlara gelen kuvvetlerde hatırı sayılır bir fark yoksa ve donatılarda fark varsa burada donatı tasarımında kullanılan kuvvetleri inceleyebilirsiniz. Bazı durumlarda deprem kuvvetleri D ile arttırlır. örneğin perdelerde kapasitesini aşmaycak şekilde D ile arttırım yapılır vs.

Modelleri bu kapsamda incelerseniz daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Görmediğimiz bir modelle bu model arasında kıyaslama yapmak ve farkın nedenini bulmak tamamen varsayımsal olacaktır.

yüklere dikkat edin derseniz aynı yükleri arkadasta girdi



Ölü yük altında elemanlarda oluşan tesirleri örneğin kolonlara gelen basınç kuvvetini karşılaştırarak bunu test edebilirsiniz. Hangi programla çözerseniz çözün sonuçta zemin kattaki kolonlardaki toplam basınç veya deprem raporundaki toplam kütle size fikir verecektir.


ersinkzmaz
2 years ago
Ziya hocam siz olmasanız valla vay halimize ben gene bir check edicem baska bir arkadasımdan soz konusu olan programın anahtarını aldım bi kontrol edim gene bilgi vericem
ön bakısta dosemlerde sta cizimde daha az donatı vermis perde baslıkları için biz 7 14 onlar 6 16 değerleri vermis geriye birtek kiris kalıyor ki arkadas pilyesiz çözerken ben pilye ile cözmeme rağmen bende donatı farkı netleşiyor Kolonlardada var bir nebze ama değerleri tekrar check etmek zorunda kalıcam.
tekrar burdan yazarım
İyi aksamlar dilerim
ersinkzmaz
2 years ago
Yazarım deyip yazmadığımdan utanarak bu aksam durumu netleştiriyorum . Arkadaslar sta4cadde donatlılar kısmından değil çizim üzerinden donatı metrajı almanız hayrınıza hesap modulunden cıkan donatı metrajı ile arasında ciddi bir metraj farkı bulduk nedendir Ziya hocam net belirtebilir bende tam anlamadım fakat bu durumda bende gidip diger programı almışş oldum neyse bundada bir hayır vardır. Ziya hocamı stasteeldende tanıdıgımızdan dolayı burdan cokk tesekkur etme geregi gene duydum iyi aksamlar şimdiden ( bide su U perdeleri bi duzelte bilsek tadından yenmez :D)
mdr
  • mdr
  • 58% (Neutral)
  • Member
2 years ago
metrajlarda hala sıkıntı var,örnek küçük bir projede analiz sayfasındaki metraj 21 ton çıkıyor.Raporlama kısmındaki metrajı 22.3 ton vermekte, proje üzerinde kaç çıkar hesaplamadım.Diğer programla bizim aramızda nasıl olur bilmem %10-15 civarı fark çıkmakta.2004 den beri kullacı olarak isyanım program, metraj ve çizimler konusunda kendini geliştirmeli
metraj -1.png

Click to View Image39 View(s)


metraj -2.png

Click to View Image46 View(s)

ziya atar
2 years ago
Çizimde verilen donatı metrajı daha doğrudur raporlarda verilen donatı metrajı biraz daha yaklaşıktır ve size ön bilgi verir. Kiriş donatısının karşı kirişe uzanması kolon sonuna kadar gidip aşağıya kıvrılması gibi bir çok detay ve yönetmelik şartı çizimde net olarak belli olur. Analiz aşamasında kesit içinde ne kadar donatı olacağı belirlenir ancak bu donatının nereye kadar gideceği gibi geometrik hususlar çizimde netleşir.
Bu yüzden çizimde verilen donatı metrajı daha gerçekçidir.


Quick Reply
Users browsing this topic