avcioglu
  • avcioglu
  • 100% (Exalted)
  • Advanced Member Topic Starter
7 years ago
İyi günler. Bildiğiniz gibi 2016 yılında yeni çelik şartnamesi yayınlandı. Bu yönetmeliğin yayınlanması ile Eurocode'lerin halen geçerli olup olmadığı konusunda sorular geliyor.

Türk Standartları Enstitüsünün sayfasına bakıldığında (TS EN 1993-1-1 ) Yönetmeliğin halen yürürlükte olduğunu ve başında "TS" ibaresi bulunduğu için TSE tarafından kabul edildiğini görebilirsiniz. Başka bir deyişle, yasal olarak TS EN 1993-1-1 yönetmeliğini kabul etmiyoruz demekle TS 500 yönetmeliğini kabul etmiyoruz demek aynı şeydir. Kontroldeki mühendis arkadaşlar bu durumun ilerde kendilerine sıkıntı oluşturacağını bazen düşünebiliyorlar, TSE tarafından kabul edildiği sürece yasal oalrak sıkıntı doğmaz.

eurocode.png

Click to View Image143 View(s)

Ayrıca Eurocode yapısal tasarım yönetmelikleri, tam bir entegrasyon içindedir ve yapı tasarımı için gerekli bütün altyapıyı bütünleşik olarak sunar. Avrupa birliği ülkelerinde ve AB(İngiltere-Fransa)'nin etkisi altındaki ülkelerde (Endonezya, Hindistan, Ortadoğu, Kuzey Afrika..) geçerlidir. Bu yönetmelik ile yapılan yapılar ekonomik olacağı gibi yurt dışı projelendirme işlerinde de kullanılabilir. Türkiyedeki yapım tekniklerine ve ihtiyaçlarına tam olarak uygun olup 2016 yazı itibariyle StaSteel programımızda varsayılan yönetmelik olarak sunulmaktadır.

avcioglu
  • avcioglu
  • 100% (Exalted)
  • Advanced Member Topic Starter
5 years ago
Resmi gazetede yayımlanana yeni yönetmeliğin linki: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180215M1-4.htm 

Bu link ve ekinde, TS-EN 1993:2005'in kaldırıldığı hakkında madde bulunmamaktadır. Ayrıca yine Eurocode yönetmeliklerinden yükleme gibi konuları referans vermektedir.