serdagi
  • serdagi
  • 53.2% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 months ago
Herkese merhaba, çatısı uzay kafes olacak bir yapıda son kat kolonları, kirişlerle biribirine bağlanmaktadır. Bu kolonlar üzerine oturacak uzay kafes sistemde kolonların uç koşulunu mafsallı almak gerekirmi? Mafsal olması için kolon üst kotlarının bağımsızmı olması gerekir ?
ziya atar
2 months ago
Merhaba,

1)Sta4cad de bir betonarme modeliniz var ve üstüne uzay kafesten gelen yükleri girecekseniz   bu durumda kolon üst kısmına mafsal tanımı yapmanıza gerek yok. 

2)Eğer model betonarme ve uzay kafes birlikte çözülüyorsa o zaman uzay kafes sisteminin monent aktarmaması için kolon üst kısmına mafsal tanımı yapmalısınız. Bunu yaparkende betonarme kirişlerin kolona moment aktarımını engellememelisiniz bunun içinde kolon üst kotunun bağımsız olması gerekiyor ki kirişlerin kolona bağlandığı noktada kirişler kolona moment aktarsın. 

3)Workshop ile çelik betonarme birlikte çözüm yapıyorsanız  birleşim varsa birleşim bunu otomatik ayarlayacaktır yada sadece kolon üstüne bağlanan çelik uzay kafes çubuk uçlarına elastik bağ ile mafsal tanımı yapabiliriniz.

yani özetle nasıl modellerseniz modelleyin analiz sonrasında betonarme kirişlerin kolona moment aktarımını engellemeyin. 1. maddedeki gibi sadece yük giriyorsanız zaten modelde kolonu tutacak bir uzay kafes yoksa birşey yapmanıza gerek yok.

 

serdagi
  • serdagi
  • 53.2% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
2 months ago
Ziya bey çok teşekkür ederim.

1 .maddede açıkladığınız gibi bir durum var. Standart çözüm yaparak ilerleyeceğim.

Users browsing this topic