board logo
Posted by: ziya atar - May 5, 2015 3:18:07 PM
Bu bölüme hazırlanmakta olan v14 ile ilgili önerilerinizi yazabilirsiniz.

Posted by: guraykose - May 6, 2015 3:47:48 AM
V14 u henüz sadece sitede görebildik, demosunu olsun kullansakta görüşlerimizi bildirsek... G.KÖSE

Posted by: ÜNVER ÖZCAN - May 6, 2015 8:47:15 AM
V14'e Nasıl ulaşacağız?

Posted by: guraykose - May 6, 2015 10:28:10 AM
Ünver bey merhaba, sizi burada görmek güzel! N. Aykol beyle kulağınızı çınlattık, Karabük'e geldiğinizde görüşmek isterim, forum henüz bugün devreye girdi, V14 başlığıda geleceğe hazırlık için atılmış olmalı, Serdar bey üzerinde çalışıyor ancak, henüz ne beta sürümü nede demo kullanıcıya sunulmadı, umarım kısa zamanda tanışırız. Tahminim odur ki, yeni versiyonda kullanıcı taleplerini almak için açılmış başlık. Bu durumda pek çok isteğimiz olacağı aşikar... G.KÖSE

Posted by: mhmmd.lksz - May 6, 2015 11:33:47 AM
V14 versiyonudan beklentilerim arasında: poligon olarak tanımladığımız çok kollu perde elemanlar donatılandırılırken; örneğin başlık bölgesi oluşturulmadığı durumlarda müdahale edebilmeliyiz.(U tipi olanlarda problem olmuyor ancak L tipi yada başka tiplerde sorun olabiliyor) kat isimleri çizimlere yansıltılıyor bodrum,zemin,1.kat diye fakat metraj hesaplarında 1.kat...2.kat.....15.kat diye yazılıyor bu durumun düzeltilmesi işimize yarayabilir diye düşünüyorum. tünel kalıp projelerinde hasır çeliklerin isimlerinin(R... ve Q...) ayrı ayrı yazılarak metrajlarda gösterilmesi de metraj hesapları için işimizi kolaylaştıracaktır. v14 'ün görsel açıdan geliştirileceği düşünüyorum ancak moment-kesme kuvveti gibi diyagramların 3 boyutlu çerçevede de gösterilmesi gerçekten güzel olurdu. Forum tüm STA4-CAD ailesine hayırlı olsun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Tecrübeli mühendis büyüklerimiz foruma katılmışlar onların tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak dileğiyle...

Posted by: ziya atar - May 12, 2015 5:22:45 AM
Versiyon 14 çıkış tarihi olarak 2017 yılı hedeflenmektedir. Mimari ile beraber çalışma ile ilgili bazı ekran görüntüleri. [attach]42[/attach][attach]44[/attach]

Posted by: guraykose - May 14, 2015 3:02:28 PM

[attach]47[/attach]


Posted by: guraykose - May 14, 2015 3:16:42 PM

[attach]48[/attach]


Posted by: Mustafa Erkan - May 16, 2015 5:20:17 PM

Perdelerde donatı seçiminde bodrum çevre perdeleri için farklı donatı çapı seçebilmek mümkün olsaydı güzel olurdu. Mesela kat perdelerini minimum Ø12 seçerken bodrum perdelerinde Ø10 yapılabilmeli. (Panel olarak tanımlanan elemanlar için)


Posted by: Mustafa Erkan - May 16, 2015 5:29:46 PM

Döşemelerin oluşturulması en önemli sorunlardan bir tanesi, diğer mesajlarda belirtilenlere ek olarak döşeme tanımlama ve yük aktarımı ile ilgili arabirimin ve algoritmanın esaslı bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. V14'de eğri kenarlı hatta 3 boyutta eğriliği olan döşemelerin tanımı, döşemeyi çevreleyen elemanların seçimi ile yapılabilir, yük aktarımı da yarı rijit diyafram çözümüne de olanak veren sonlu eleman modellemesi ile birlikte düzenlenebilir.


Posted by: myilmaz28 - May 18, 2015 5:43:57 AM
v14 ingilizce mi olacak ?

Posted by: ziya atar - May 18, 2015 6:42:54 AM

Türkçe ve İngilizce olacak. Sadece foruma koyulan resimler ingilizce arayüzden alındı.


Posted by: Muratt - May 21, 2015 3:29:00 PM
Öncelikle sürekli gelişim gösterdiğiniz için sizlere sonsuz şükranlarımı iletmek istiyorum.Bu şekilde bir görüş alışverişinde bulunmanız da ayrıca memnuniyet verici. Acizane benim belirtmek istediklerim:(Uçuk veya gereksiz gibi gözükenler için şimdiden özür dilerim) 1-Kiriş ve nervür detayları alınırken,detayı çizilmek istenen kiriş veya nervürler kat planlarından seçilebilir. 2-Proje oluşturulma esnasında gelişmiş seçenek seçilmesi ile eleman rijitliklerinde manuel düzenlemeler yapılabilir.Özellikle asmolen döşemeli sistemlerde L şeklinde kirişler oluşturamadığımız için bu şekilde eleman rijitliğini düzenleyebiliriz. 3-StaSteel ile entegre olabilirse çok güzel olur.

Posted by: fatih tercan - May 25, 2015 3:12:44 AM
  • Döşemelerde düzgün forma sahip olmayan döşemelerin tanımlanmasında gelişmeler olmalı. ​
  • Sta'nın y yönü yön tanımının bildiğimiz yön kavramı ile uyumlu hale gelmesini bekliyoruz. Bu yön kabülü özellikle 2 durumda karşımıza sorun olarak çıkıyor. Birincisi burulma salınım davranışında sistem rijit diyafram rijitliğini kaybederek trapez hale geliyor. İkinci olarak ortoganal olmayan sistemlerde perdeler temel sistemine yük aktardığında hatalar ortaya çıkıyor.
  • Panel tarifli bir sistemde panel ortasına herhangi bir katta kiriş sapladığında bildiğiniz üzere panel ikiye bölünmektedir. Akabinde oluşan iki panelin tasarımı ayrı ayrı yapılmaktadır. Paneller iki parçada olsa kullanıcı seçimine göre tek olarak da tasarım yapabilmeliyiz.
  • Bir diğer husus ise programa gelen güncellemeler ile 3-4 ay önceki datalarda yetersizlikler ortaya çıkması revizyonlarda ek iş yükü getirmektedir.

Posted by: muhendis - June 3, 2015 12:10:35 AM
Merhaba, bugüne kadar not ettiklerimi aşağıda yazıyorum, 1) modelin herhangi bir yerinden modelleme yaparken kesit alınabilmeli bu alınan kesit üzerinden kiriş, kolon veya perde data girişi yapılabilmeli. 2) her bir kiriş için yeni bir aks atılması görselliği bozuyor ve gereksiz görünüyor bu durum düzeltilmeli. 3) kolon PM diyagramını istediğimiz gibi tüm datası ile birlikte Excel ortamına export edebilmeliyiz. 4) sadece akslardan değil, kolonların her bir köşesinden, kirişlerin orta noktalarından veya diğer kirişler ile olan kesişimlerinden de kenetlenme getirilmeli. 5) layer ayarlarımız için autocad in kine benzer bir CTB dosyası oluşturabilmeliyiz. Burada font olarak istediğimiz fontu kullanabilmeliyiz 6) kiriş, kolon ve perde donatılarını üç boyutlu görebilirsek görsellik şahane olur. 7) istinat duvarı hesabına, kazıklı istinat ve nervürlü istinat duvarı da eklenmeli 8) zaman tanım alanında hesaplar gün geçtikçe ön plana çıkmakta.. Sta4 her ne kadar bu konuda yapıyorum diyorsa da kimsenin bugüne kadar sta4 ile bu işi yaptığına şahit olmadım, çünkü deprem kaydı ile ilgili ve arka planda yapılan işlerle ilgili hiç bir müdahale veya görsellik vermiyor. Deprem yönetmeliğinin istemiş olduğu 3 şartı, kullanılan kaydın sağladığını hesap raporlarında ve kullanıcı arayüzünde görüp kontrol edebilmeliyiz. 9) performansa bağlı tasarım geleceğin hesap yöntemi olarak her geçen gün ağırlık kazanıyor. bunun için sta4cad'in artık dayanıma göre tasarımın yanında, şekil değiştirmeye göre tasarıma da geçiş yapması lazım. 10) bilenler bilir, bilmeyenler araştırabilir, Xtract diye çok basit bir program var buna benzer bir software yazılarak Sta4Cad'in içine istinat duvarı programı gibi ilave edilebilinir. 11) TDY2015 çok yakın zamanda çıkacak, orada ağırlık artık performansa göre tasarıma kayacak, bu konuda zaten gerekli işlemlerin yapılacağını düşünüyoruz. 12) döşemelerin modellenmesinde (özellikle karmaşık geometrideki ) sıkıntı yaşıyoruz, bu aşılmalı. 13) yer altı yapıları için Zemin- Yapı etkileşimini dikkate alan bir hesap yöntemi ilavesi yapılabilir mi bilmiyorum. ama yapılırsa bu konuda dünyada ki en kapsamlı program olabilir.

Posted by: sampro - June 17, 2015 7:55:02 AM
1. yapı data kontrolünde yapının toplam beton metrajı verilebilir. 2. analiz sonrasında kolon donatılarını ayarlayabileceğimiz tablo şeklinde bi yer olsa daha iyi olur. 2. mevcut yapıların donatı girişlerini tablo şeklinde girilebilse daha iyi olur.

Posted by: muhendis - June 19, 2015 4:31:19 AM
merhaba, donatı düzenlemeleri ile ilgili bazı geliştirmeler yapılabilir 1) döşeme donatılarında küsüratlı aralık uygulanabilir değil, mesela fi10/17 yerine fi10/15 olarak yuvarlayabilme opsiyonu getirilmeli. 2) buraya çap olarak fi yazmak yerine sembolünü yazabilirsek güzel olur, çünkü burası teknik bir forum. 3) programın kiriş ve kolon donatılarını daha rahat değiştirebilir olmalıyız, bunun için rakip programların bazıları güzel menüler geliştirmişler, onlara benzer şeyler olabilir.

Posted by: Hasan Çolak - June 22, 2015 3:25:58 AM
[quote=muhendis;91]merhaba, ..... 2) buraya çap olarak fi yazmak yerine sembolünü yazabilirsek güzel olur, çünkü burası teknik bir forum. .... [/quote] "fi" yerine Ø yazılabiliyor zaten. Teknik forum olup olmaması ile alakası yok. "ALT+0216=Ø"

Posted by: s.kursuncu - June 29, 2015 4:38:59 AM
[b]Kolon Kiriş ve Döşeme Donatılarını tablo halinde görüp donatıları değiştirebileceğimiz bir arayüz güzel olur[/b]

Posted by: ce.mesutergul - July 13, 2015 2:11:55 AM
Grafik ortamın geliştirilmesi çok iyi olacak. Tabi umarım bu durum programın en iyi özelliklerinden biri olan sür'atinden bir şeyler kaybettirmez.

Posted by: mavi421 - July 15, 2015 2:45:00 AM
herkese merhaba; bence yapılan yorumlar ve beklentiler oldukça isabetli benim de eklemek istedğim bir kaç nokta var aslında. şöyle ki örneğin SAP2000 de olduğu gibi modelleme esnasında aksın geçtiği hattan kesit görebilsek yani sürekli plan üzerinde değil de kesit üzerinden de çalışılabilinse ya da en azından bir görüntü oluşsa süper olur diye düşünüyorum. bir de kolona farklı kotlardan kiriş mesnetlenmesi durumunda her kottaki kiriş için kat tanımlamak gerekiyor. (örneğin kolonun burkulma boyunu kısaltmak için konulan ara bir kiriş...) program böyle bir durumda kat tanımlamadan kolonu otomatik sonlu elemana bölsün... bir de sta steel ile entegre çalışsa müthiş olur diye düşünüyorum. iyi çalışmalar...

Posted by: muhendisbey - August 27, 2015 3:06:29 PM
1- dairesel aks tanımlanabiliyor fakat dairesel aks üzerinde eleman tanımlanamıyor mimarideki radius çizgileri oluşturmak biraz zor büyük bir projede aks karmaşası oluşturuyor ve yapı elemanlarını tanımlarken doğru aksı seçmek güçleşiyor buda vakit kaybına neden oluyor

Posted by: myilmaz28 - November 10, 2015 5:12:20 AM
1- ÖZELLİKLE U TİPİ POLİGON KOLONLARDA BAŞLIK DONATILARINI VE BAŞLIK BÖLGESİ MESAFESİNİ AYARLAMADA SIKINTI VAR , BU ÇÖZÜLEBİLİR 2- BİR ÇOK KİŞİNİN ORTAK FİKRİ DEĞİŞİK GEOMETRİSİ OLAN YERDE TEK Bİ DÖŞEME TANIMI YAPILABİLMELİ 3- KALIP PLANLARINDA YAZILAR DONATILAR VS.. İÇ İÇE GİRİYOR . DÜZGÜN BİR PLAN ALINABİLMELİ 4- İDECADDE OLDUĞU GİBİ KİRİŞ - KOLON DONATILARINI 3 BOYUTLU GÖRMEK İSTERİZ 5 - MERDİVEN ANALİZİ VE DONATILANDIRILMASI BİRAZ DAHA DÜZGÜN HALE GETİRİLSE İYİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

Posted by: forcemdt - December 24, 2015 5:26:20 AM
Autocad ekranda geri planda Transparan olarak görülebilmeli ve bazen önde ve bazen arkada alınabilmeli Sta Analiz Programı birden fazla exe yerine tek modül haline getirilebilmeli Geriye dönük uyum ve eski data dosyalarının aynı donatılar ve metrajı görebilmek adına datanın alındığı tarihteki program versiyonu ile analizi yapılabilmeli Analiz sonucunda hangi elemanlara yetersizlik oldugu listesi olusturulmalı ve veri girişi ekranına bilgi notu gibi gösterilebilmeli Programda Projeyi dönderebilme veya açı ile yana çevirebilme eklenmeli Toplu bilgi girişi ekranında yüklemeler 19cm lik duvar yükü girildiğinde manuel giriş ile farklar oluşmamalı Program stabil hale getirilmeli Windows 10 uyumluluk yapılmalı Program update daha başarılı hale getirilmeli kolay gelsin

Posted by: guraykose - December 24, 2015 4:29:13 PM
mevcut proğram dahilinde projeyi komple, veya seçilen elemanları kısmen istenilen açıda dondurebilme imkanı vardır. G.Köse

Posted by: Cem Dağdelen - January 26, 2016 5:27:48 AM
Öncelikle merhabalar değerli arkadaşlar. İlk olarak bu konu hakkında yazılımcı arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum her zaman kendilerini geliştirdikleri için. Benim karşılaştığım Stada olmasını istediğim özellikler şu şekilde; 1- Herkesinde bahsettiği gibi farklı geometrideki döşemelerin parça parça tanımlanma problemi (yön opsiyonu ve plak süreklilikleri otomatik algılama gelmeli) 2-Farklı geometrideki merdivenlerin tanımlanma problemi (idedeki gibi bir kütüphane olabilir.) 3-Kiriş donatılarının düzenlenmesi inanılmaz zaman alıyor pratik bir çözüm olmalı. ayrıca 4 katta bir benzer kiriş açılımlarında her katta aynı mesnette aynı donatıyı kullanmak gibi seçenek olmalı. Uygulamada zorluk oluyor özellikle acemi ustaların açılımı okumasında sıkıntılar çıkıyor. Demek istediğim örneğin k101 201 301 401 kirişlerinde aynı mesnet donatılarını kullanmak pratik olacak biraz maliyet artacak ama uygulanabilirlik artmış olacak özellikle kırsal alanda. 4- Benzer kiriş detaylarında katların kotları yazması gerekiyor tekrar bir düzenleme yapıyoruz autocad de 5- Kolon filiz bindirme boyları program içinde düzenleme olsa çok güzel olur( örneğin 100 cm gibi ) 6-Kiriş-kolon ve kat planları çizimleri alırken çizimler bazen inanılmaz iç içe geçiyor düzenlenmelidir ve tek aşamada tüm çizimlerin alınması sağlanmalıdır. 7-duvarlarda mimari projeden okunabilmeli ve en azından aksa ihtiyaç duymadan duvar tanımlanabilmelidir. 8-Kısayol tuşları olmalı Autocad deki gibi pratiklik sağlayacaktır . F3- snap setting tarzında elemanların yerleri değiştirilebilir olması da zaman kazandırır. 9- Temelde kopyalanan radye plak hareketli yükünü kopyalama yapmamaktadır düzeltilmeli. 10-Datası olmayan ve sıfırdan yapılan performans projelerinde mevcut donatıların düzenlenmesi kolaylaştırılmalıdır. 11-Genel kat düzenlemede benzer elemanları seçince genel bilgi değişikliği seçeneği aktif olmalı yukarıdan işaretleme unutulabiliyor. ve değişikliklerin diğer katlarda da yapılması seçeneği eklenmelidir katlar opsiyonel olmalıdır değiştirilecek katlar seçilebilmelidir. Değilse tekerrür eden hata nedeniyle özellikle normal katlar silinip tekrar çoğaltılıyor buda zaman alıyor. 12-Simetrik kopya eleman boyutuna indirgenmelidir.Madde 8 dede bahsettiğim gibi autocad gibi olsa hatta daha iyi olur. 13-Tabi görsellik ve arayüzün değişeceğini düşünüyorum umarım daha iyi olmuştur. Şimdiden emeğinize sağlık. İyi çalışmalar...

Posted by: emporto - March 17, 2016 2:25:55 PM
Kalıp planı aldıktan sonra Autocad de çok uzun süren düzeltme işlemleri yapıyoruz, kalıp planlarında yazılar donatılar çok iç içe giriyor, daha temiz plan çıktıları verebilirse çok daha iyi olur Diğer arkadaşlar da bahsetmişler, kiriş kolon donatılarını 3 boyutlu görebilmek süper olur (sanırım starebar ile bu mümkün olacak) Merdiven analizi ve merdiven çeşitliliği artırılmalı, özellikle katta tek sahanlıklı döner merdiven yapabilmeliyiz, ekteki merdiven gibi [attach]273[/attach]

Posted by: Mustafa Erkan - March 23, 2016 6:37:12 PM
- Yeni versiyonda ardgermeli kiriş ve döşeme elemanlarının modellemesi ve tasarımı da yapılabilmeli. - Nonlineer time-history de istersek abartmış olur muyuz bilmem...

Posted by: fatih tercan - April 22, 2016 2:39:00 AM
Gelişmiş grafik arayüz bu ise V13 den bir fark olmayacak agibi görünüyor. https://youtu.be/QdrPAOd8eBU

Posted by: engineer2031 - May 31, 2016 5:16:48 AM
Öncelikle sta yönetimi olarak kullanıcıların fikirlerini önemsediğiniz için teşekkür ediyorum. Benim de bazı gördüm eksiklikleri anlatmak istiyorum. v14 versiyonunda olması şahsen isterim... 1-)Poligon kolon dolatıları düzenlenirken ve donatı mesafeleri ayarlanırken bunların basite indirgenmesi taraftarıyım. Örnegin başlık veya gövde donatısı girilirken belirli bir tablo üzerinden girmek kullanıların elini oldukça rahatlatır kanaatindeyim. 2-) idecadde oldugu gibi merdiven tasarımında farklı merdiven tipleri göz önüne alınarak bir kütüphane oluşturulabilir ve donatı girmek kolaya indirgenebilir. 3-) Kiriş ve kolon donatılarının binada 3 boyutlu olarak görmek bizlere katkı sağlayacagı görüşündeyim. 4-) Kentsel dönüşüm yapan bir mühendis olarak malzeme çeşitlerini sınırlı olarak görüyorum.Örnegin bir briket seçenegini göremiyoruz bunu elle girmemiz gerekiyor yada başka malzemeleri..Malzeme çeşitliliğini artırmak bize zamandan tasarruf sağlıyacağı görüşündeyim. 5-) Son olarak da herkesin dediği gibi canlı ve gerçekçi bir görsellik kesinlikle hepimizin istediği bir durum..:)))

Posted by: HAYRİ - June 5, 2016 1:36:21 PM
Güçlendirme bölümünde mevcüt eleman donatıları daha pratik girilebilirse iyi olur. Örneğin Excel benzeri bir dosyadan aktarım yapılabilirse iyi olur. En azından, donatısı girilen eleman kendini belli ederse iyi olur.

Posted by: engineer2031 - June 22, 2016 1:46:38 AM
En önemlisi İdecad de olduğu gibi tek dosya üzerinden çalışması bizim için en iyi olur. Çünkü modelleme sonrasında o kadar dosya uzantısı var ki birinin kaybolduğu taktirde bütün emekleriniz uçup gitmesi aşikar..Onun için ide gibi tek dosya üzerinden çalışması tek temennim..Saygılarımla...

Posted by: melih - June 25, 2016 11:29:10 AM
Taslak yönetmelikteki bir çok yenilik yazılımcılara da büyük değişiklikleri zorunlu kılıyor. Bu doğrultuda V.14 için benim beklentimde büyük. -Özellikle yıllardır Sta içindeki A2-A3 düzensizlik hesabı artık yetersiz kalacak ve döşemelerin sonlu elemanlar ile modellenmesi bu tür yapılarda zorunlu hale gelecek. Bu tür bir hesap şekli Probinada çok eskiden beri var sanırım ve bunun eklenmesi geç bile kaldı diyebiliriz. Hatta döşemesi bulunmayan ve bina türü olamayan yapılarında modellenmesi güzel olur. -Yakın zamanda Stasteel programını da edinme fırsatım oldu. Program geliştirme aşamasında ve kendi içinde komple çelik yapı modellemeleri için güzel ancak Sta4cad ile entegre olmaması çok büyük eksiklik. Şuan probibna ve idestatik betonarme yazılımları içerisinde tamamen entegre çelik+ betonarme yapı modelleme imkanı veriyor. En azından birleşim hesaplarını ve çizimleri stasteele aktararak yapısal modellemeyi ise sta4cad içinde yapabildiğimiz Yani sta4 cad içinde hem çelik hem beton yapı elemanlarının olduğu şekilde modelleme imkanı olursa çok güzel olacak. Özellikle sta4cad içinde olması önemli stasteel den betonarme çözüm yapmasını beklemek bu formatı ile biraz zor gözüküyor. Ayrıca stasteel için kritik burkulma yüke dayalı basınç eleman tasarımı bazı modellerde yakınsama problemi yarattığından klasik k katsayısına bağlı basınç hesabı opsiyonel olarak konulursa faydalı olur diye düşünüyorum. - Deprem hesabının seçimi ve diğer tasarım parametrelerinin yeni versiyonda taslak yönetmelikle birlikte uyumlu olacağını düşünüyorum. Performansa dayalı tasarım biraz daha etkili olacak.

Posted by: guraykose - June 25, 2016 6:07:14 PM
Melih bey iyi geceler, v14 de beklentilerinizin büyük kısmı gerçekleşecek, arzu ettiğiniz çelik elemanların modele dahil edilmesi, analizi; dahası tasarımı! evet tasarımı da stasteel'e ihtiyaç duymadan, stasteel kadar komplike olmasa da iş görür şekilde birleşimlerde dahil olmak üzere betonarmeye enteğre bir çelik modülde gelecek. G.KÖSE

Posted by: melih - June 26, 2016 8:33:41 AM
Güray Bey merhaba; Umarım dedikleriniz gerçekleşir. Aksi takdirde diğer paket program kullanıcıları ile rekabet etmek zor olacak. Bu arada umarım yeni versiyonda kazıklı temel modelleme opsiyonları da daha gelişmiş bir şeklide taslak yönetmelikle uyumlu olarak sunulur.

Posted by: guraykose - June 26, 2016 4:01:56 PM
Melih bey iyi geceler, yukarıda ifade ettiklerim dilek ve temennilerim değil, Serdar beyle sık sık yaptığım görüşmeler sonucu aldığım bilgilerin yansımadır, rekabet konusuna gelince, ben diğer paketlerinde uzun yıllardır lisanslı kullanıcıyım, sta4cad kullanmaya başlayalı 13-14 yıldır hemen hemen tüm projelerimi bu proğramla gerçekleştirdiğimi söylesem, siz anlayacağınızı anlarsınız! G.KÖSE

Posted by: engineer2031 - June 28, 2016 3:36:14 AM
Öncelikle bugün karşılaştığım bir problemden bahsetmek istiyorum ve Sta4cad'ın bu konuda eksik kalmasına gercekten üzüldüm. Sta4cad de mantar fiktif kiriş modellenirken kolonlarda bulunan başlıklar modellenemiyor. Riskli yapı tespiti yapan yapan biri olarak yerinde bulunan üçgen şeklinde ki kolon başlıkların programa tam anlamıyla girilememesi, 3 boyut ve kalıp planında görülmemesi bence riskli yapı tespiti için büyük bir eksiklik.Bu konuda da bir geliştirme yapılırsa çok mutlu olduğumu söylemek isterim saygılarımla....

Posted by: sampro - January 17, 2017 1:51:59 AM
v14 için beta sürüm yayınlasanız yeni gelen 2016 deprem yönetmeliğine hem aşina olabilmek hemde program üzerinde nasıl yapılabildiğiyle alakalı bilgilendirilmek gerekir.

Posted by: Aytaç P. - January 18, 2017 5:57:49 AM
Diğer Yazılımlarıda kullanan bir kullanıcı olarak merdiven tipleri ve çizimleri , grafikler ve en önemlisi bana göre paftada ki çizimler epey düzeltilmeli çizim düzenlemeye modellemeden çok daha fazla süre harcamak durumunda kalıyoruz.Ayrıca mimari planı sta'da görmek de büyük avantaj sağlayacaktır.

Posted by: kartalyapiproje - February 17, 2017 5:37:14 AM
Öncelikle tüm meslektaşlarıma hayırlı işler bol kazançlar dilerim. Bir sta4cad kullanıcısı olarak v14'den beklentilerim büyük.v14 taleplerime geçmeden önce son zamanlarda yaşadığım bir olaydan bahsedeceğim. Malum rakip program kullanıcısı bir meslektaşım programını öve öve bitiremedi. Her ne kadar sta4cad aşığı bir inşaat mühendisi olsam da , göster bakalım neymiş o övdüğün şeyler diyerek konuya girdim. Bir iki saat programını kullandıktan sonra sırf aşağıda yazacağım artıları yüzünden söz konusu programa geçip geçmeme konusunu bile düşünmeye başladım. Ama şükür forumda v14 ile ilgili taleplerin alındığını ve bu eksikliklerin giderilebileceğini görmemle kafamdan bu düşünceyi attım. Bu bakımdan v14'den beklentilerim büyük olmakla beraber çıkmasını sabırla bekliyorum. Söz konusu arkadaşı bu versiyonla sta4cad safına çekebileceğimi dahi düşünüyorum :) v14 taleplerim ise şu şekilde; -DÖŞEME TİPLERİNDE DAHA FAZLA OPSİYON SUNULMALI. ÖRNEĞİN L DÖŞEME GİBİ DÖŞEMELER EKLENMELİ.HATTA HER FORMDA DÖŞEME ÇİZİMİNE İMKAN TANINMALI. -MERDİVEN TİPLERİNDE DAHA FAZLA ÇEŞİT SUNULMALI. MİMARİDEKİ HER TÜRLÜ MERDİVENİ MODELLEYEBİLMEMİZ İÇİN MERDİVEN MENÜSÜ GELİŞTİRİLMELİ. -KONSOL DÖŞEMELERİN PROGRAMDA MODELLENEBİLMESİ İÇİN EĞRİSEL FORM DAHİL OLMAK ÜZERE KONSOL DÖŞEME MENÜSÜ EKLENMELİ. ÖZELLİKLE DEĞİŞİK FORMLARDAKİ MOTİF ÇIKMALAR İÇİN KONSOL DÖŞEMEYİ PROGRAMDA MODELLEYEMİYORUZ. HESAP SONRASI AUTOCAD DE ELLE EKLEYİP DETAY VERMEK ZORUNDA KALIYORUZ. BU DA HEM KONSOL DÖŞEMENİN YÜKÜNÜ HESABA KATMAMAMIZ HEM DE EXTRA ZAMAN KAYBI ANLAMINA GELİYOR. -ELEMAN TANIMLAMAK İÇİN REFERANS AKSLAR TANIMALAMA ZORUNLULUĞU ORTADAN KALDIRILMALI. PROGRAM KULLANIMI AUTOCAD KULLANIMINA YAKLAŞTIRILABİLİR.ÖRNEĞİN SNAP(KENETLENME) MODLARI EKLENİP KOLONLARIN, PERDELERİN VS KÖŞELERİNDEN VEYA ORTA NOKTALARINDAN KİRİŞ TANIMLAABİLMEMİZ LAZIM.REFERANS KULLANMAMIZ GEREKTİĞİNDE LİNE(ÇİZGİ) ARACI EKLENEBİLİR ÖRNEĞİN. -EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ İSE PROGRAMIN KLAVYE KOMUTLARIYLA KULLANILABİLMESİNİN ÖNÜ AÇILMALI. ÖRNEĞİN AUTOCADDE OLDUĞU GİBİ KOLONU SEÇİP KLAVYEDEN M+ENTER YAPTIĞIMIZDA KOLONU TAŞIMAYA,C+ENTER YAPTIĞIMIZDA KOLONU KOPYALAMAYA İMKAN TANINMALI. AYRICA KOMUT EDİTÖRÜ OLUŞTURULUP. KOPYALAMAYA İSTEDİĞİMİZ HARFİ TANIMLAYABİLMEMİZ SAĞLANMALI. PROGRAM ŞU ANDA TAMAMEN LOGO KOMUTLARLA ÇALIŞIYOR. EĞER KOMUT SİSTEMİNE GEÇİLİRSE VE KISAYOL TUŞLARI EKLENİRSE MODELLEMEMİZ ÇOK DAHA HIZLANACAKTIR. -RAKİP PROGRAMDA OLDUĞU GİBİ ANALİZDEN SONRA TEMEL VE YAPININ 3 BOYUTLU BİRLİKTE SİMÜLASYONUNU GÖREREK,İSTENİLEN KUVVETLER ALTINDA TEMEL VE YAPININ BİRLİKTE DAVRANIŞI ANLIK OLARAK İZLENEBİLİRSE DAHA İYİ OLACAK. - (***EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜM KONU***) KOLON VE KİRİŞ DONATI DÜZENLEMESİ MENÜLERİ RAKİP PROGRAMDAN DAHA ÜSTÜN SEVİYELERE ÇIKARILMALI. ÇÜNKÜ SÖZ KONUSU PROGRAMI KULLANAN ARKADAŞLARIN EN FAZLA ELEŞTİRDİKLERİ KONU BU. BENDE AYNINI DÜŞÜNMEKTEYİM. KİRİŞ DONATI DÜZENLEMELERİ İNANILMAZ ZAMAN ALIYOR. AYRICA MEVCUT DÜZENLEME MENÜSÜNDE KOMŞU KİRİŞLER ANLIK OLARAK GÖRÜLEMEDİĞİNDEN KESİTTEN GEÇEN DONATI SAYISINI HESAPLAMAK ÇOK DAHA ZOR OLUYOR. BUNUN YERİNE KİRİŞ DONATI AÇILIM ÇİZİMİNDEKİ GİBİ BİR EKRAN AÇILIP, KOMŞU KİRİŞLER DE GÖRÜLEREK DÜZENLEME YAPILABİLİR. KOLON DONATI DÜZENLEMESİ DE TABLO ŞEKLİNDE AÇILIP İSTENİLEN KOLONLAR İÇİN AYNI ANDA DONATI DÜZENLEMESİ YAPILABİLİR. BU KONUNUN ÜZERİNE GİTMENİZİ RİCA EDİYORUM. -STATİK HESAP RAPORU DA GELİŞTİRİLEBİLİR. ÖRNEĞİN RAPORA FİRMA LOGOMUZU VS KOYABİLMEMİZ LAZIM. -ANALİZ SONRASI ALDIĞIMIZ ÇİZİMLERİ DÜZENLEMEK ÇOK FAZLA VAKTİMİZİ ALMAKTA, OTOMATİK ÇİZİMLERİN BİRAZ DAHA DÜZENLİ ÇIKMASI SAĞLANABİLİR. AYRICA ANALİZ SONRASI ÇİZİMLERİ PROGRAMDA DÜZENLEME MENÜZÜ GELİŞTİRİLEBİLİR. NOT: SON OLARAK BELİRTMEM GEREKİRSE,RAKİP PROGRAM KULLANICILARI BİLE STASTEEL'in kendi çelik programlarına karşı olan üstünlüğünü koşulsuz kabul ediyorlar. ve stasteel in sta4cad le bütünleştirilmesi halinde sta'ya geçmeyi düşünebileceklerini dahi ifade ediyorlar. Bu şartlar altında , stasteel gibi hem görsellik, hem kullanışlılık, hem de güvenirlik açısından son derece güzel bir programdan sonra kesinlikle sta4cad'in de bu standartlara yükselmesini ya da stasteel ile bütünleştirilmesini talep ediyorum. Artık stasteel'deki gibi modern bir arayüze ihtiyacımız var. Yorumlarımda bir kusurum olduysa affola. Sadece programımızın daha fazla gelişmesini. Ve göğsümü gere gere her konuda en iyi program benim programımdır diyebilmeyi istiyorum. Bu yüzden v14'den beklentilerim çok büyük. Umarım taleplerimiz dikkate alınıp gerekli çalışmalar yapılır. İyi çalışmalar dilerim.

Posted by: sivil - February 17, 2017 8:12:14 AM
[size=3][size=4][size=6][size=9][b]- Kazıklı Temel modülü geliştirilerek betonarme tasarım yapılabilmeli ve çizimler yapıyla entegre alınabilmeli. - İstinat duvarı modülüne mini kazık tasarımı ve çizimi eklenmeli - Kiriş donatı düzenlenmesi özellikle büyük hacimli yapılarda çok fazla zaman almakta çözüm getirilmeli - Kalıp planı kesitleri tüm katlar için tek bir çizim olarak alınabilmeli - döşeme geometrisi giriş sorunu ve merdiven çeşitliliği sorunu çözülmeli - İstenen Net beton örtüsü direkt olarak girilebilmeli - Radye temel modülü üst yapı modülüyle birleştirilmeli analizle birlikte radye çözümüde yapılabilmeli - radye temelde subasman(yükseltme) perdesi eleman tanımlama eklenmelive plaklara sabit G yükü yüklenebilmeli - Havuz modülü çeşitlendirilerek betonarme tasarım yapılabilmeli ve çizim alınabilmeli - 3 boyutlu donatı görüntüleme, arayüz iyileştirmeleri v.b. - Yeni Bina deprem yönetmeliğine tam uyumluluk[/size][/size][/size] [/size] [/b]

Posted by: kartalyapiproje - February 18, 2017 2:51:45 AM
STA4CAD'den aldığımız kalıp çiziminde kolonlar milimetrik bir kayıklıkla veriliyor. Bu durum mimar arkadaşlara kolonlama sonrası gönderilen kalıp planında sıkıntılar çıkarıyor. Mimar arkadaşlar sta4cad den gelen çizimleri bu yüzden taslaklarına direkt olarak oturtamadıklarını, kolonları elle çizerek yerleştirdiklerini ifade ediyorlar. bu sıkıntı giderilebilirse memnun olurum.

Posted by: guraykose - February 18, 2017 12:06:37 PM
kullandığımız 13.1 versiyonda bu sorun giderildi, lakin bir seçim yapmak gerekiyor; Analiz ve çizim opsiyonları/betonarme opsiyonlar/genel çizim opsiyonları/çizimlerde kolon ve kiriş kenar kaçıklık opsiyonunu "0" seçin. G.Köse

Posted by: kartalyapiproje - February 18, 2017 12:47:33 PM
güray bey cevabınız için teşekkür ederim.bahsettiğiniz opsiyonu biliyorum. bahsettiğiniz seçeneği seçmeme rağmen ; örneğin akstan 30 cm sağa 10 cm sola kaçıklık vererek yerleştirdiğim kolon,çizim alıp 5000 ile scale ettiğimde , akstan 30.0001 sağa,akstan 9.9999 sola kaçıklıklı yerleşmiş şekilde ölçülüyor. bu sorun nedeniyle çalıştığım tüm mimar arkadaşlardan olumsuz geri dönüş alıyorum. bahsettiğim konuyu denerseniz beni daha iyi anlayabilirsiniz.

Posted by: guraykose - February 20, 2017 8:11:51 AM
cad ortamında öteleme ve ölçü verme konforu için projenin orjinal paftalarını en baştan beri bende 5000 katı büyüterek uygulama projesini hazırlıyorum, bahse konu kaçıklık önceki versiyonlarda çıktıda belli olmasa da cad ortamında dediğiniz gibi keyfe keder rahatsızlık veriyordu, kaçıklık opsiyonu ile kalıp planlarında bu durum düzeldi, mimarlar ile pafta paylaşımına gelince; orjinal üretilen kalıp planı mimarların planına uyum için 50 veya 100 kat büyütme ile sağlanabiliyor ve bu ölçekte birebir örtüşme sağlanıyor. Bu itibarla mimara uyum kalıp planı gönderirken ondan gelen ölçeğe uygun scale ediyorum, çakışma kontrolünde de tam uyum görebiliyorum. Birde böyle deneyin. G.Köse

Posted by: fatih tercan - February 20, 2017 9:35:39 AM
[quote=guraykose;672]cad ortamında öteleme ve ölçü verme konforu için projenin orjinal paftalarını en baştan beri bende 5000 katı büyüterek uygulama projesini hazırlıyorum, bahse konu kaçıklık önceki versiyonlarda çıktıda belli olmasa da cad ortamında dediğiniz gibi keyfe keder rahatsızlık veriyordu, kaçıklık opsiyonu ile kalıp planlarında bu durum düzeldi, mimarlar ile pafta paylaşımına gelince; orjinal üretilen kalıp planı mimarların planına uyum için 50 veya 100 kat büyütme ile sağlanabiliyor ve bu ölçekte birebir örtüşme sağlanıyor. Bu itibarla mimara uyum kalıp planı gönderirken ondan gelen ölçeğe uygun scale ediyorum, çakışma kontrolünde de tam uyum görebiliyorum. Birde böyle deneyin. G.Köse[/quote] Güray Bey bu bahsetmiş olduğunuz durum çok ilginç bir şekilde bende de çalışmıyor. Ayarlardan 0mm seçili. STA4CAD gerçekten arayüz ve CAD editörü konusunda büyük zafiyetleri var. Hem sta4cad hemde prota kullanıyoruz. Proje girişi açısından STA4CAD çok başarılı iken çizim konusunda sıkıntılar had safhada. Kalıp planlarında 6 adet seçenek koymuşlar ama sadece 5 tane kalıp alabiliyorsunuz. büyük projelerde bu bir işkenceye dönüşüyor.

Posted by: guraykose - February 20, 2017 11:04:13 AM
Fatih bey iyi akşamlar, kaçıklık ayarını 0 yaptıktan sonra analiz yenileyip kalıp planı alındığında aks ile , kolon kiriş kaçıklıkları tam oturuyor. (GÜLÜ SEVDİK BİR KERE, DİKENİ HOŞ GÖRÜYORUZ!.) arayüz, cad editörü de dahil kullanmaktan keyif alacağımız 14 versiyon için biraz daha sabretmemiz gerekiyor. kalıp planında 6 seçenek var, 5 adet kalıp planı alabiliyoruz demişsiniz, bunu açarmısınız? kastınızı ben anlıyamadım. G.Köse

Posted by: fatih tercan - February 20, 2017 1:05:29 PM
[size=6]Yarın yeniden analiz etme seçeneğini bir tekrar deneyim. [img=http://image.prntscr.com/image/11841640d1dc492fa50f063c6854ffed.png]kalıp planı alma[/img] Bu kısımda 6 adet kalıp planı yerleştirip dwg oluşturuyoruz. Eski sürümlerde buraya 6 adet kalıp yerleştirip çıktı aldığımızda hata verebiliyordu. Şimdi denedim bu sorun yok gibi. Sayenizde yeni bir şeyi daha görmüş oldum. Çizim ile ilgili sorunlar bir şekilde çözülür. Umarım y yönü kabulünde alışık olduğumuz yön kabulünü tercih ederler. Çünkü dikdörtgen ,kare gibi formlara sahip olmayan eğimli yüzeylerdeki temel tanımlarında perde altında moment hatası yapıyor program. Döşemelerde tüm arkadaşların sıkıntısı malum. (L,T gibi döşeme tanımları ve hesapları)Yeni yönetmelikle beraber sonlu elemanlarla analize geçeceğiz ama kolon bölgeleinde ortaya çıkacak negatif momentlerde program neler yapacak merakla bekliyorum. Bir sıkıntıda STA ile defalarca mail trafiği yapmamıza rağmen çözmemekte ısrar ettikleri yerler var. Mesela [img=http://i.hizliresim.com/LyPqnZ.png]kolon etriye[/img] Kolonlarda sarılma bölgeleri etriye hesaplarında yukarıdaki menü standart olarak geliyor. Bu bölüm yönetmelikte sadece süneklik düzeyi yüksek kolonlar için yapılan bir kontrol. Süneklik düzeyi karma ve normal sistemlerde kolonlar normal sünek olduğu için bu kontrollerin yapılamaması lazım. Ama bunu bizim el ile iptal etmemiz gerektiğini ifade ediyorlar. Bu durum bana garip geliyor. Bu sene içerisindeki güncellemelerden birinde fark ettiyseniz kiriş gövde donatılarında Lb boyunu sağlamak için bir düzeltme yapıldı. Deprem yönetmeliği kiriş gövde donatılarının da kolon içerisinde lb boyu kadar mesnetlenmesi gerektiğini ifade ediyor (Madde 3.4.2.5). Pratikte çok uygulanabilir bir şey değil ama yönetmelik istiyor. STA ile sanırsam 3 gün bir mail trafiği yaptık ve düzelttiler. [img=http://i.hizliresim.com/kbrPWq.png]gövde kanca[/img] Programın daha iyiye gitmesi hepimizin ortak dileği. Ama bunu yaparken kullanıcı geri dönüşlerini dinlemekte biraz daha gayretli olmaları bizi mutlu edecek.[/size]

Posted by: Boza - May 14, 2017 1:35:15 PM
Selamlar, v14 'de Yüksek yapıların güvenilir hesabı için; lineer ve nonlinear analiz ve mod sayıları bakımından aynı zamanda ibb'nin yüksek yapılar taslak yönetmeliği bakımından bir gelişme olacak mı? Elde tutulur bir yüksek yapılar yönetmeliğimiz olmadığı için acaba yabancı kaynaklara ait kontrol kod ları bu versiyona eklenebilir mi? Saygılar.

Posted by: MC- - August 9, 2017 6:07:26 AM
En önemli sorunlardan bir tanesi: aksların çok fazla olması. Kolonlara tanımladığımız akslar dışındaki bütün aksları sonradan silebilelim. Yada görünmez olsunlar (aks isimlerini silmekten bahsetmiyorum) Ve farklı tiplerdeki örneğin L yada Çokgen döşemeleri girebilelim artık. Simetri özelliği elemanlara indirgenmeli. (Poligon kolonlarda çok işimize yarayacak) Farklı merdiven tipleri eklenmeli. Detaylar kısmına da eklenebilir. Hatta donatı tablosu olsun merdivene donatıları kendimiz hesaplarımıza göre yerleştirelim, program çizsin ;) Mimari den transfer kısmı V14 te çok daha iyileştirilmiş o yüzden yazmıyorum.

Posted by: avcioglu - August 21, 2017 3:26:25 AM
[size=7][b]V14 merdiven sistemi[/b][/size] Sta4CAD'in 14. sürümünde merdiven veri girişi ve analiz sistemi tamamen değiştirilmiştir. Artık merdiven makrosu kullanılarak karışık merdivenler yapı bilgi girişinde girilebilecek ve analiz çıktıları/çizimleri daha kolay oluşturulabilecektir. Örneğin bina içinde merdiven tanımlanırsa: [attach]495[/attach] merdiven döşeme sistemi ile birlikte çözülebilecektir. Farklı merdiven çeşitleri aynı projede kullanılabilir: [attach]498[/attach] [attach]499[/attach] ve bu merdivenlere ait çizimler de kalıp planıyla birlikte çıkacaktır: [attach]503[/attach] Ayrıca farklı merdiven dönüşleri ard arda eklenebilmekte: [attach]502[/attach] [attach]500[/attach] ve bu sistemler için gerekli sonlu eleman analizleri yapılabilmektedir: [attach]496[/attach] [attach]501[/attach] Yeni merdiven makroları ile merdiven analizlerinin ve çizimlerinin çok daha kolay olacağını düşünüyoruz.

Posted by: Boza - August 22, 2017 1:24:08 PM
Ben hala, soruma cevap alamadım :)

Posted by: avcioglu - August 23, 2017 3:10:14 AM
Merhaba Mehmet bey, Taslak halindeki tbdy 2016 da bu konu var. Benim gördüğüm kadarıyla şimdiki yönetmelikten farklı olarak şunu istiyor: *Bodrum geçiş diyaframını sonlu elemanlar sistemi ile modelleyin(Sta4cad v14'de var) *Statik sistemi benim dediğim şekilde kurun :) (Sta4cad v14'de var) *İlk başta TDY2007'dekine çok benzer şekilde tasarım yapın (birkaç farklı formül spektrum vs var tabi) *Doğrusal olmayan dinamik analizle tasarım deprem ivmelerini kullanarak kontrol edin.(bunun üstüne çalışıyoruz) Sorunuzun net cevabını, yönetmelik örnekler kitabı çıkınca bizde sizle bilikte öğreneceğiz. Şu an taslak halindeki yönetmelikden biz anladığımızı yapmaya çalışıyoruz.

Posted by: follower - October 31, 2017 8:32:55 AM
STA4V14 İle ilgili isteklerim: 1-Merdiven data girişinde rıht yüksekliği tanımlanabilecek bir ikon konulursa iyi olur. 2-Sanayi yapılarında sık karşılaştığımız kolon guse veri girişi hesap ve çizimi konulursa iyi olur.Ayrıca bu kolonların altına soket temel veri girişi ve hesap ve çizimi konulursa iyi olur. Program panelton eleman tanımlayabilme özelliği var.Kolon ve temellerde bu şekilde girilirse prefabrik kısmın bir bölünde hazırlanmış olur hatta prefabrik içinde bir program yapmanızı rica ederiz. 3-Yine stastelldeki gibi betonarme kolon guselerin üzerine tanımlanabilecek kren menüsü koymanızı rica ederim. 4- Veri giriş ekranında kolon kiriş duvar ve döşemelerle ilgili olarak filtre konulmasını rica ederim. 5- İstinat duvarlarında barbakan çap ve aralık veri girişinde tanımlanabilmesini rica ederim. 6-Döşemelerde çatlak kontrolü hesabı konulmasını rica ederim. 7-Temel altı kazıkların donatı hesap ve çizimlerin konulmasını rica ederim.

Posted by: Zhdhd - November 6, 2017 2:24:10 AM
Merhaba stacadv14 kullanıyorum opsiyonlardan kiriş pilyesini kapatmama rağmen nervur kirişleri pilyeli geliyor...nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz....

Posted by: guraykose - November 6, 2017 12:47:38 PM
[attach]573[/attach] [attach]574[/attach]

Posted by: guraykose - November 6, 2017 12:57:05 PM
[attach]575[/attach] [attach]576[/attach]

Posted by: Zhdhd - November 8, 2017 2:37:10 PM
Güray bey cevabınız icin cok teşekkür ederim dediğiniz şekilde seçmeme rağmen asmolen kirişlerinde sıkıntı olmazken diş yani nervur detayında pilye atıyor maalesef sanırım kurulumda bir hatam var bilemedim :(

Posted by: utkudurgut - November 8, 2017 3:02:42 PM
Betonarme Opsiyonlar > Plak opsiyonları > Sayfa 2 de (Plak ve Asmolenlerde pilye opsiyonu ) menüsünden > Asmolen pilyeyi seçerseniz düzelmesi gerekiypr.

Posted by: sivil - December 26, 2017 12:18:21 PM
V14 kullanıma sunuldu hayırlı olsun Yaklaşık 3 senedir bu başlıkta kullanıcılar tarafından programla ilgili istek öneri ve görüşlerin hangilerinin programa yansitildigini v14 kullananlar veya yöneticiler yorumlayabilir mi?

Posted by: c20beton - July 6, 2018 3:58:13 AM
[attach]799[/attach] Daha önce yazıldı mı bilmiyorum ama bulamadım, Sürekli Temellerde neden kirişler gibi tamamını alamıyoruz da tek tek açılımları koymak zorunda kalıyoruz ?

Posted by: brsozgun - October 27, 2018 8:28:21 AM
sta4cad v14.1 de tbdy2018 e göre güçlendirme projesi hazırlamak istedim ama istediğim sonuçları alamadım. kontrollü hasarı sağlamam lazım ama rapor sonucunda kesintisiz kullanımı sağladığına dair yazı çıkıyor. veya şgdt yapmam lazım ki nonlineer analizi seçiyorumda ama bina bilgilerinde dgt diyor. bu zıtlığı anlayamadım. [attach]880[/attach][attach]881[/attach]

Posted by: mhanifiata - November 6, 2018 1:56:45 AM
sta 14.1 de mevcut bina değerlendirme kısmı aktif midir?

Posted by: c20beton - November 14, 2018 12:44:05 AM
Detay Kütüphanesindeki çizimlerde düzenlemeler olması gerektiğini düşünüyorum. Deprem Etriye ve Çiroz Detaylarındaki "Düz Yüzeyli donatılar" "süneklik düzeyi normal sistem" ifadeleri ... gibi. İyi Çalışmalar

Posted by: c20beton - November 14, 2018 6:47:05 AM
TBDY 2018 7.2.5.3 (a) bölümüne göre kullanılacak donatı çelikler B420C ve B500C olması gerektiği söyleniyor. ( (b) bölümü harcinde ) Donatı seçiminde maalesef göremedik. İyi Çalışmalar.

Posted by: c20beton - November 30, 2018 6:35:43 AM
[attach]928[/attach] Merhaba TBDY 2018 e göre Kolon sarılma bölgesinde > 1.5bmax olarak değişen koşulu program eski yönetmelikteki > bmax olarak almaya devam ediyor. Bilginize. Proje yapan arkadaşlarda kendi projelerinizde lütfen kontrol ediniz. İyi Çalışmalar

Posted by: c20beton - November 30, 2018 6:59:28 AM
[attach]929[/attach][attach]930[/attach] Merhaba Yapı analiz bilgilerinde ve temel kesitinde 2x4Ø10/20 (8Ø10) olan hatıl donatısı temel açılımında 8Ø10/18 olarak görülmekte. Bilginize. İyi Çalışmalar.

Posted by: c20beton - December 3, 2018 12:36:19 AM
[attach]931[/attach] İyi Çalışmalar.

Posted by: Ömer Bey - December 11, 2018 12:59:37 AM
Merhaba, Öncelikle buradan yaptığımız paylaşımların tüm kullanıcılar ile programı geliştirenler tarafından dikkatle takip edildiği ümidini taşıyorum. yakın zamanda yapılan güncelleme ile zemin emniyet gerilmesi yerine, zemin taşıma gücünün de seçilebilmesinin eklenmesi oldukça yerindedir. Ancak emniyet gerilmesi değeri seçilip, analiz yapıldıktan sonraki bir zamanda analiz sonuçlarını açtığınızda, zemin taşıma gücü ile karşılaşıyoruz. Dolayısıyla rapor almak isteyince de rapora da taşıma gücünü yazıyor. Özetle projelerde her işlem öncesi (kolon donatı ayarlaması, kirişlerin hesabı, temeller ve raporlama gibi) yeniden analiz almak gerekiyor. Özellikle günlere yayılabilen büyük projeler göz önünde bulundurulduğunda sanıyorum daha iyi anlaşılır.[attach]932[/attach] Önerim ise kullanıcı hangi seçeneği kullanarak analiz yaptıysa, o seçenek sonucu seçili kalsın, aynı analiz sonucunu yeniden açtığında parametre seçeneği değişmesin. Şimdiden teşekkürler.

Posted by: Ömer Bey - December 18, 2018 5:53:58 AM
Acaba İstinat hesaplarını yaptığımız yardımcı programın, güncel yönetmelik bölüm 16 bağlamında yenilenmesi ne zaman olacak? Örneğin artık A0 katsayısı yok, Zemin gurupları (E,F), yük azaltma katsayısı (1,5-1) gibi.

Posted by: c20beton - January 16, 2019 8:11:10 AM
1.5bmax koşulu son güncelleme ile düzelmiş, bilginize. İyi Çalışmalar [attach]991[/attach]

Posted by: Ömer Bey - January 18, 2019 6:02:37 AM
Projelerimizin en başında oluşturduğumuz parametre değerleri (BYS, DTS, D vb.), hesap raporunda ve çizim çıktılarında farklı görülüyor. Şöyleki; Hesap başında DTS 1a olarak seçildi, herşey tamam, rapor çıktısında 1 yazıyor. Çizim alındığında da spectrum parametreleri SS ve SD ile Dayanım fazlalığı katsayısını yuvarlıyor(2,5-->2 gibi). Bunlar benim için önemli değil, fakat Kurumdan uyarı geldi. Temennim başta girilen değerlerin çıktılarda korunması. İyi çalışmalar.