board logo
Posted by: Fatih10 - Friday, May 1, 2026 2:26:21 AM
[attach]4623[/attach]Merhaba, modellediğim betonarme projede bazı sorunlarla karşılaşıyorum. Kolonlarda analiz sonrası çeşitli yetersizlik uyarıları alıyorum (özellikle kesme ve kapasite ile ilgili). Kesitleri büyütmeme rağmen bazı kolonlarda hatalar devam ediyor. Ayrıca düğüm noktalarında (kolon-kiriş birleşimle[attach]4622[/attach]rinde) de zaman zaman güvenlik problemleri oluşuyor. Kiriş tarafında ise beklediğimden çok daha fazla donatı çıkıyor. Özellikle alt/üst donatılar oldukça yüksek değerlerde geliyor. Açıklıklar çok büyük olmamasına rağmen bu durumun sebebini tam olarak anlayamadım. Model ile ilgili olabileceğini düşündüğüm bazı noktalar: Bu tarz bir durumla karşılaşan veya çözüm önerisi olan varsa yardımcı olabilir mi? Özellikle hangi kontrolleri yapmam gerektiği konusunda yönlendirme rica ediyorum. Teşekkürler.

Posted by: Muratt - Friday, May 1, 2026 3:29:21 AM
[attach]4625[/attach] merhaba,yapınızda perde yerleşimi yaparken her 2 yön için düzenli olmasına dikkat ediniz, ayrıca rijit bodrum kat hattı dışında kalan kolonlar neden o şekilde yapılmış anlaşılamadı? İvme değerleriniz yüksek özellikle perde bağlantılarında donatı yoğunlaşması normal, ekteki resimde göreceğiniz üzere depremli durumda düşey taşıyıcıların tasarımından dolayı kolonlarda çekme kuvveti oluşmuş bu durumda kolonu 100/100 yapsanızda kurtarmayabiliri(abartarak söylüyorum.) Genellikle en üst kat kolonlarında bu tür çekmeler çıkabiliyor. Donatı çapı konusunda cimri davranmayın 8 tane 14 lük demiri 25 cm lik kirişe sığdıramaazsınız.Gerekirse kiriş boyutlarını değiştirmek konusunda cesur olun. Kolaylıklar dilerim.

Posted by: Fatih10 - Friday, May 1, 2026 10:24:45 PM
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Siz olsanız bu model üzerinde hangi düzenlemelere giderdiniz? Ayrıntı verme imkanınız var mı acaba? Teşekkürler

Posted by: Muratt - Friday, May 1, 2026 11:50:53 PM
[quote=Fatih10;8857]Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Siz olsanız bu model üzerinde hangi düzenlemelere giderdiniz? Ayrıntı verme imkanınız var mı acaba? Teşekkürler[/quote Meslektaşlarımızın taşıyıcı sistemlerine müdahale etmek doğru olmaz,Yalnız elimizde artık çok hızlı çözümlere dakikalar içinde ulaşabileceğimiz programlar var,size tavsiyem modeli şöyle yapın böyle yapın şeklinde değilde şöyle olabilir ; bu model de her defasında bir yerleri değiştirerek sonuçta ne elde ettiğinize dair gerekirse onlarca farklı model kaydedin,ve ne olduğuna nelerin değiştiğine görerek karar verin, inanın bu sizin için daha iyi olacaktır, İyi çalışmalar,

Posted by: Fatih10 - Friday, May 1, 2026 11:59:55 PM
Çok teşekkürler. İyi çalışmalar