board logo
alioğlutika
4 years ago
Arkadaşlar merhaba,

5.derece deprem bölgesinde 2 bloklu bir proje yapıyprum. Zemin+3 katlı. bloğum birinde hiçbir problem yoktu. ama diğerinin analizinde hem TBDY 4.9.1.3 HATASI verdi hemde bazı kolonlarımın ilk 2 katında çok donatı çıktı. kolon ebatını artırmama rağmen problem çözülmedi. düşünceleriniz nedir?

ÜNVER ÖZCAN
4 years ago
Projelerinizi ekleyiniz.
alioğlutika
4 years ago
  ali abim sta.rar (1,353kb) downloaded 100 time(s).
Muratt
  • Muratt
  • 88.600006% (Honored)
  • Advanced Member
4 years ago
Değerli kardeşim, poligon kolon konusunu tekrardan bir incelemeni tavsiye ediyorum.

Bahsettiğin kolonda deprem etkileri altında çekme çıktığı için kolonun donatısı fazla çıkmakta

merdivenide sisteme tanıtırsan bir miktar iyileşme olabilir, kolay gelsin.

  ali abim sta.rar (1,353kb) downloaded 100 time(s).

Originally Posted by: alioğlutika 

mhmmd.lksz
4 years ago
-5.Derece deprem bölgesi olarak belirtmişsiniz.TDY 2007 'ye göre hesap yapıyor olsaydınız doğru bir ifade olurdu ancak TBDY 2018 'de bu kavram kaldırılmış yerine Deprem Tasarım Sınıfı (DTS) kavramı getirilmiştir.Projenize baktığımda da girmiş olduğunuz koordinatlara göre binanızın deprem tasarım sınınfının 2 (DTS=2) olduğunu gördüm.Bu durumda sizin yapmış olduğunu tek doğrultuda dişli (asmolen) döşeme yapılması oldukça güç olmaktadır.

Taşıyıcı sistem seçimi olarak A24 seçmişsiniz ve doğru bir seçim yapmışsınız,ancak bu sistem seçildiği takdirde şartının sağlanması gereklidir.

TBDY 2018 4.3.4.6 – Betonarme ve çelik süneklik düzeyi karma taşıyıcı sistemlerde, süneklik düzeyi yüksek bağ kirişli (boşluklu) veya boşluksuz betonarme perdeler ile merkezi, dışmerkez veya burkulması önlenmiş çelik çaprazlı çerçevelerin tabanında deprem yüklerinden meydana gelen devrilme momentlerinin toplamı, binanın tümü için deprem yüklerinden tabanda meydana gelen toplam devrilme momentinin %75’inden az olmayacaktır:

∑M DEV ≥0.75*M0

Bu koşulun sağlanamaması durumunda, Tablo 4.1’de deprem etkilerinin tamamının süneklik düzeyi sınırlı çerçevelerle karşılandığı durumlar için tanımlanan R ve D katsayıları ile izin verilen en üst BYS dikkate alınacaktır.

Bu maddeyi irdelediğimizde sizin binanızın DTS=2 olduğunu ve mevcut taşıyıcı sisteminizi gözönüne aldığımızda TBDY 2018 'e göre asmolen olarak tasarım yapmanız mümkün görünmüyor. (∑M DEV ≥0.75*M0 bu şartı sağlayabilirseniz tabiki yapabilirsiniz.)

-Sizin bahsettiğiniz donatı oranı yüksek olan kolon ile ilgili Muratt bey çok doğru bir tespitte bulunmuş.Asansör perdesinin kenarına ve bu perdeden bağımsız bir kolon tanımlamak matematik modelin doğru kurulmamasına neden olur.Bu yüzden poligon eleman kullanılarak yapılması çok daha uygun olabilir.Başka alternatifler de olabilir ama bu alternatiflerin en yanlışı bağımsız kolon tanımlamaktır.Sizin eklediğiniz proje datasının üzerinde değişiklik yaparak poligon olarak asansör perdesi ve bu kolon modellenmiştir.Programda poligonal elemanların donatılandırılması biraz sorun olabiliyor bunun içinde manuel müdahale edilebilir.

-Diğer bir husus merdiven yükleri;

Bina modeline dahil edilemiyorsa merdiven yük hesabı yapılarak ilgili elemanlara yükleme yapılmalıdır.Ancak son versiyon ile birlikte sta4 programında çok kolay bir biçimde merdiven modeli oluşturulabilmektedir.Mimari projeyi bilmediğimden ötürü örnek olması açısından ekteki modelde merdiven de oluşturulmuştur.

DEPREM RAPORU.png

Click to View Image234 View(s)

  M_SIMSEK_B_BLOK.ZIP (1,421kb) downloaded 227 time(s).

Users browsing this topic