Merhaba,
Öncelikle yeni başladığınız için hayırlı olsun diyorum.
• Ünver hocamın da belirttiği gibi, tamamı kolon sistemine dönebilir diye görünüyor.
• Çok fazla donatı çeşidi kullanmışsınız. Bu tarz küçük yapılarda az az ve çok çeşitli donatı kullanmak yerine Ø8,12,14,16 ya kadar yeterli olacaktır.
• Örneğin K135 gibi kirişten konsol yaparsak ankastrelikten söz edemeyiz. Konsol kirişin bir ucu mesnet olmalı. Kirişe sapladığımız zaman dönmenin sıfır olmasını sağlayamayabiliriz. Bunun yerine 1nolu resimdeki gibi daha uygun olacaktır. Yada kolunu yeri değişmeli, veya kolon uzatılmalı … gibi değişik düşüncelere yönelmek gerekir.
Click to View Image143 View(s)
• Kat döşemelerinin tamamında 0,2t/m2 hareketli yük mevcut. Mimari duvarlarınızın konumunu bilmediğim için ya döşemelere duvar çizin ya da bu yükleri artırın.
• K120 gibi kirişler kısa kirişlerdir. Kısa kiriş neydi, kiriş yüksekliği açıklığın 1/4 ünden fazla ise kısa kirişti. Burada L=60cm olan bu kiriş ( kiriş 50cm yükseklği, 60/4=15cm. 15cm den yüksek yaptığımız kiriş kısa kiriş olacak) kısa kiriştir. Kısa kirişler büyük kesme kuvveti neden ile çatlar. L boyu ne kadar küçükse kesme kuvveti o kadar büyük. Bu tarz kirişlerden kaçınmak gerekir.
Alt taraftaki K118 kirişi ile kıyaslarsanız kesme kuvvetinin 4-5 kat daha fazla olduğunu görebilirsiniz.
• Projelerinizde 2 nolu resimdeki çiroz opsiyonunu açık tutun.
Click to View Image147 View(s)
Ünver hocamın söylediklerine de katılıyorum. Naçizane bir tavsiye olarak da “mimara göre değil yapısal sisteme ve yönetmeliklere göre tasarım yapmayı” kendinize düstur edinin.
Elinize sağlık, iyi çalışmalar dilerim.
Originally Posted by: c20beton