board logo
ziya atar
  • ziya atar
  • 100% (Exalted)
  • Advanced Member Topic Starter
2 years ago
Bu güncellemeye kadar özetle

HATA DÜZELTMELERİ

[list]

  • Seçilmiş elemanlarda düzenleme yapıldığında seçim rengini kaybolması sorunu düzeltildi.
  • Çubuk kuvvetleri makrosunda mouse ile değer okumada grafikte oluşan titreme sorunu giderildi.
  • [/list]

    MODELLEME

    [list]

  • Birleşimlere kullanıcın dışardan elastik bağ tanımlaması imkanı getirildi. Birleşimler tipine göre ya hesapla buldukları rijitlikleri yada default ayarlanan rijitlikleri kullanmaktalar.
  • Bu güncelleme ile aşağıdaki menüden kullanıcı kendi hesapladığı değeri girebilir. Menüdeki r1 r2 r3 u1 u2 u3 yandan bağlanan elemanın lokal eksenleridir. Resimdeki kiriş kiriş birleşiminde r2 yandan gelen kirişin 2 eksenini temsil eder.

    image.png

    Click to View Image194 View(s)

  • Deprem yönetmeliği göreli kat öteleme vb kontroller için kesinlikle kat tanımı yapılmalıdır. Ancak çelik yapılarda ana kat tanımı dışında modelle için bir çok kat tanımı yapılmaktadır. Programda bu amaçla çizim katı opsiyonu mevcut. Çizim katı olarak işaretlenen katlar modelleme amaçlı olup deprem tasarımı açısından kullanılmaz. Kesitlerde tasarım için kullanılan katlar mavi diğer çizim katları ise siyah çizimle gösterilmesi sağlandı.
  • image.png

    Click to View Image199 View(s)

    [/list]

    DEPREM YÜKLERİ

    Bildiğiniz gibi deprem yönetmelikleri gereği deprem hesabı yapılırken kat kütlesin belirli bir kaçıklığa göre kaydırılarak kütle düzensizliklerinin göz önüne alınması istenir. Programdaki mevcut algoritma bunu yapmak için her bir düğüm noktasına gelen deprem yükünü bu kaçıklık ile çarparak o düğüm noktasına bir burulma momenti eklemekteydi. Bu algoritma katta döşeme gibi düzlem içi rijitliği olan yapılarda iyi çalışmakta. Ancak katta diyafram oluşturacak bir döşeme (kompozit döşeme betonarme döşeme) yoksa düğüm noktasına verilen burulma momentleri çelik elemanlarda lokal etkiler oluşturduğu için uzun yapılarda gerçekçi olamayan burulma kuvvetleri oluşturmaktaydı. Yapılan güncelleme ile yatay deprem yükleri toplamı sabit kalacak şekilde yapıda burulmayı oluşturacak şekilde düğüm noktalarına burulma momenti yerine yatay yüklemler yapıldı. Bu sayede diyafram olmayan yapılarda oluşan gerçekçi olmayan burulmalar engellenmiş oldu.

    Özetle bu yapılan değişiklik kaçıklık deprem yüklerinde sayısal değişikliğe neden olacaktır. Diyafram bulunan yapılarda hemen hemen hiçbir şey değişmeyecektir. Diyafram bulunmayan yapılarda ise tasarımda olumlu yönde etki edecektir. Tabiki diyafram bulunmayan bir katta neden deprem kaçıklığı uyguluyoruz sorunu sorabilirsiniz. Çelik yapıda modellemede katta direk analize girmeyen çelik kaplama ile modelleme yapıldığında analizde bir diyafram oluşmaz ancak bu katta üzerinde haraketli bir yük vardır. Bu yüzden program her durumda deprem kaçıklığı uygular.