board logo
Foxone
  • Foxone
  • 51.4% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
8 years ago
Merhaba Sayın Yetkili;

Stasteel programı genel anlamda çelik projelerinde oldukca iyi bir partner,bu yüzden öncelikle sizlere teşekkür ediyorum.Ben çelik yapılar üzerine yaklaşık 7 senedir,çelik proje modelleme,imalat-montaj üzerine çalışmaktayım. Aktif "Tekla Structures" kullanıcısıyım,çelik yapılar anlamında kendi adıma gördüğüm bazı eksiklikler var bunları kabaca sıralamak isterim.

Modelleme Kolaylığı;

Çelik Projeleri sadece statik hesapla sınırlayıp ofislere sıkıştırmayalım.Demek istediğim sektörde ki benim bulunduğum gibi Hesap-modelleme-imalat-montaj hepsinin bir arada uygulandığı imalat atölyelerini de göz önünde bulunduralım.Genel olarak çelik bir projenin ilk yarısını Modelleme-Hesap ikini yarısını İmalat-montaj oluşturmakta.Hesap-model kısmı ne kadar hızlı olursa,bir program o kadar kullanılır olur diye düşünüyorum. Tekla Struc. programı çelik projeler için biçilmiş kaftan niteliğinde,tek eksiği bildiğiniz üzere direkt olarak statik hesap yapamaması.Projelerde önce statik hesap yapılıp sonrasında Tekla'da modellemeye geçiliyor,Stasteel de her ikisini bir arada görebiliyoruz fakat;

1-Detaylı modelleme yapılırken;çalışma sahnesi, istenilen malzemenin istenilen açısından oluşturulabilmeli.Örneğin Gorunus Alma 

2-Kolon-Kiriş vb. genel hazır kesitler dışında konik-yamuk-üçgen vb. şeklinde kesitlerde girilebilmneli. Örneğin Değişken Kesit 

3-Hazır Kesitlerin dışında,istenilen şekilde kalınlıkta saclar vb. çizilebilmeli.Örneğin Sac Cizimi 

4-Kişiye özel bağlantı yapılabilmeli.Örneğin Ozel Bag.  Ozel Bag.2 

5 Malzemeleri istenilen yerden,doğrusal açısal şekilde kesilebilmeli,oyma işlemi yapılabilmeli örneğin Kesme-alıstirma 

Genel olarak Modelleme anlamında belirttiğim noktalar gelişirse,program çok daha kullanılır olabilir.Özellikle değişken kesit kiriş-kolon-çapraz-aşık vb. modelleyebilmek kesinlikle önemli bir husus.

Zamanım olduğunda hesap-hesap sonrası alınan çizimler ve bunlardaki düzenlemelere de değinmek istiyorum.İlginiz için şimdiden teşekkürler,iyi çalışmalar STA ailesi.

ziya atar
7 years ago
Sayın Foxone,

belirttiğiniz hususlarla ilgili konulara değinmeden önce sizinde belirttiğiniz gibi stasteel çelik yapalar için hesap tasarım modelleme ve çizim programı.

Programda her tür modelleme imkanını kısıtlayan en büyük etmen girilen modelin analiz ve tasarımının yapılmasıdır. Hesap ve tasarım olduğu zaman modele girilen her bir levha kesim veya yapılan her işlemin analiz ve tasarımda bir karşılığı oluyor.

Örneğin kullanıcı tanımlı birleşimler açılıp kullanıcıya her tür birleşim tanımlama imkanı verilebilir. En basit çözüm kullanıcıya istediğin birleşimi tanımla istediğin kesimi yap ancak program bu birleşimin tasarımını yapmıyor denilebilir. Bu şekilde eleman tasarımı yapılmış olur kullanıcı istediği detayı oluşturur çizimini alır sadece birleşimin tasarımı yapılmamış olur.

Ancak bu şekilde bile bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Kullanıcı biilmediğimiz genel tanımlı bir birleşim tanımladı ve program bu birleşimin tasarımını yapmıyor. sadece kolon kiriş vs bu elemanların tasarımı yapıyor. Birleşim tasarımı yapılmasa bile bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

1)Birleşim tasarımı yapılmasa bile birleşimin birbirine bağladığı elamanların birbirine nasıl bağlandığı çok önemli. Bir kirişi kolona kullanıcı tanımlı bir birleşimle tanımladınız.

Bu kiriş bu kolona mafsallımı veya rijit bir şekildemi bağlandı. Veya herhangi bir ara rijitliktemi bağlandı. Birleşim hesabı yapılmasa bile bu direkt elemanlarda yük dağılımını değiştiriyor ve elen tasarımını etkiliyor. Kısacası birleşim tasarımı yapılmasa bilr diğer çubuk elemanların tasarımı ve doğru statik analizi için bu birleşimin şekil değiştirme davranışını bilmemiz gerekiyor.

Çözüm olarak bu birleşimin davranış şekli kullanıcıdan istenebilir. Veya detaylı sonlu eleman analiziyle bu birleşimin davranışı tespit edilebilir.

2)Birleşim tasarımı yapılmasa bile kolon kiriş gibi elamanlara bağlanan birleşim parçaları direkt olarak bu elemanların tasarımı etkiliyor.

I profil kolona gövdeden kaynaklanan bir levhanın kolon gövdesinde oluşturacağı etki gibi.

Kısacası açıklamak istediğim konu analiz ve tasarımla beraber modelleme yapıldığı zaman her tür modelleme imkanının açılması zor ve karmaşık bir konu.

Yazdığınız hususlarla ilgili olarak

1-Detaylı modelleme yapılırken;çalışma sahnesi, istenilen malzemenin istenilen açısından oluşturulabilmeli.

İstenilen aks ve ya düzlemde çalışma düzlemi oluşturabiliyorsunuz. İsteğe cevap vermiyorsa iletilen talep ve istekleri göz önüne alıyoruz steel@sta.com.tr adresine veya buradan iletebilirsiniz.

2-Kolon-Kiriş vb. genel hazır kesitler dışında konik-yamuk-üçgen vb. şeklinde kesitlerde girilebilmneli.

Kapsamlı bir kesit editörü hazırlanmaktadır.

3-Hazır Kesitlerin dışında,istenilen şekilde kalınlıkta saclar vb. çizilebilmeli

Program içinde kullanılan tüm birleşimlerdeki levhalar genel levhalardır. N adet noktadan oluşturulabilir istenilen noktaya eğrisellik veya kesim atanabiliyor.

Kullanıcı tanımlı birleşimlerle beraber bu editleme özelliği açılacaktır.

4-Kişiye özel bağlantı yapılabilmeli.Örneğin

5 Malzemeleri istenilen yerden,doğrusal açısal şekilde kesilebilmeli,oyma işlemi yapılabilmeli örneğin

Kullanıcı tanımlı birleşimler ve kesim işlemleri programın ilk çıktığından beridir alt yapısında mevcut. Programda kullanıcıya sunulan tüm birleşimler bu altyapıyla oluşturulmaktadır.

Yukarda bahsettiğim hususlar ve menü çalışmalarından dolayı henüz açılmamıştır.

Örneğin bir profile tanımlanmış kullanıcı kesimleri. Bu katı model kesimi bir düzlem kesimi vs herşey olabilir.

Bahsettiğiniz konularla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

ilginize teşekkür ederim.

Foxone
  • Foxone
  • 51.4% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
7 years ago
Merhaba Ziya Bey;

Yaptığınız açıklamalardan dolayı size ve ekibinize teşekkür ediyorum.Yapılacak olan güncellemeleri dört gözle beklemekteyim.

İyi çalışmalar dilerim.