Sönümlenme süresine baktığımda 8 sn. gibi bir kabul görüyorum. İvme örneklerinde.
Bulunan tasarım specturumunda ki sönümlenme süresi ne kadardır? 90 sn yeye yakın süren 7.6 büyüklüğünde iki deprem süresindeki ikinci derece yükler süper olacağını düşünüyorum.
Bütün bu yıkılan evlerin tamamının kötü yapılması ve hatalı hesaplanması olasılık dışı gibi geldi.
Sanki eksik olan tasarım ivmesi ile etkileşim süresinin tasarımın çok üstünde oluşması. Bu ivme büyük ama bina yıkılması gerekçesi ivmeden ziyade tasarlanan ikinci derece yükler ile oluşanın çok farklı olması.
Bu kadar hatalı mühendislik ve kötü müteahhitlik olaması akıl alır gibi değil. TV de birileri inşaat mühendislerini gömüyor.
Bu süre bazında bakıldığında çok uzun süren ivmeye bağlı ikinci derece yüklerin oluşmasına sebep olan bir deprem gibi.
Bunu hepimiz yorumlasak.
Hatta Serdar beyin değerli fikirlerini çok merak ediyorum.
Bu perdeler ile gerçekten ilk bakışta çok iyi , hatta sonderece güvenli gibi duruyor. Ama yetmemiş. Diğer yön perde konusunda bir sıkıntı olabilirmi?
Click to View Image170 View(s)
Zemin kat kolonlarının sanki beton dökülürken kolon ortasında iş derzi yapılmış. Resimdekiler benze mesafede düzgün bir şekilde kesilmiş gibi. Donatı aderansı yetmemiş gibi. Deprem yükü kütle büyük diye ne kadar etkileştiğini düşünmek bile istemiyorum.
Click to View Image210 View(s)
Resimdeki kolonların kırık yerleri , işaretli kısım dikkat. Donatı emniyetli uzama litini aşmış.
Bu 7.6 şiddeti doğrudur ama hissedilen ve süre bazında TAM BİR AFET.
Sönüm deprem boyunca olan bir durumdur gelen deprem spektral ivme değerleri tasarladığımızın üzerinde olsa bile yapılarımızı sünek tasarladığımız için binalarda ilk ana deprem geldiğinde kesinlikle yıkılmaması gerekir.Burada tartışmaya gerek yoktur. İkinci depremde yönetmelik bu binaların yıkılmamasını garanti edemeyecektir çünkü bunun için yönetmelikte öngörülmüş bir durum yok veya öngörüldüyse bile bahsedilmemiş. Yapıların göçmesinde uygulama hataları ağır basmasının yanında bir çok sebep bulunmakta. Benim tasarım noktasında gözlemlediğim dört ana sorun var. Tabi bir çok sorun var ama en çok gördüklerim yumuşak kat problemi, birleşim bölgelerinin kapasite yetersizlikleri (Kuşatılmış kolon tahkikinin önemi burada çıkıyor), Kolonların kapasite yetersizlikleri, Yapı-temel-zemin etkileşimlerinin göz ardı edilmesi. İkinci mertebe etkileri yüksek yapılarda, endüstriyel yapılarda vb. etkin olur. Yönetmeliğe göre tasarlanmış yapılarda bu etkiler dikkate alınarak tasarım yapılıyor. TS500 de bulunan büyütme katsayısı buna örnektir aynı şekilde deprem yönetmeliğinde de kurallara bağlanmıştır.
Söylediğinize katılıyorum 2. deprem çok etkili.
Zemin sıvılaşması konusunda önlemleri var mı bulamadım.
Ama deprem sönümlenme süresinin üst limitinin şartnamedeki karşılığına dikkar çekmek istedim.
Hani yıllardır TV ye çıkan ,şartname şu kadar deprem şiddetine karşı dayanıklı diye konuşur ya. Buradaki süre ?
Belki kütle çok büyük olduğundan deprem sırasındaki 2 cil mertebe yüklerden dolayı düşey yersizliği oluşmuş olabilir mi ?
Gerçi hesaplayan arkadaş bu kadar büyük bir hata yapmaz bakar gibi geliyor bana.
Sanki zemin kolonlarındaki donatı çekilerek alınmış. Aderas sıkıntısı gibi.
The STA Bilgisayar uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our use of cookies. More Details Close