board logo
Murat
  • Murat
  • 69.6% (Friendly)
  • Member Topic Starter
a year ago
Selamlar

Sönümlenme süresine baktığımda 8 sn. gibi bir kabul görüyorum. İvme örneklerinde.

Bulunan tasarım specturumunda ki sönümlenme süresi ne kadardır? 90 sn yeye yakın süren 7.6 büyüklüğünde iki deprem süresindeki ikinci derece yükler süper olacağını düşünüyorum.

Bütün bu yıkılan evlerin tamamının kötü yapılması ve hatalı hesaplanması olasılık dışı gibi geldi.

Sanki eksik olan tasarım ivmesi ile etkileşim süresinin tasarımın çok üstünde oluşması. Bu ivme büyük ama bina yıkılması gerekçesi ivmeden ziyade tasarlanan ikinci derece yükler ile oluşanın çok farklı olması.

Bu kadar hatalı mühendislik ve kötü müteahhitlik olaması akıl alır gibi değil. TV de birileri inşaat mühendislerini gömüyor.

Bu süre bazında bakıldığında çok uzun süren ivmeye bağlı ikinci derece yüklerin oluşmasına sebep olan bir deprem gibi.

Bunu hepimiz yorumlasak.

Hatta Serdar beyin değerli fikirlerini çok merak ediyorum.

Murat
  • Murat
  • 69.6% (Friendly)
  • Member Topic Starter
a year ago
Yıkılan Rönesans ın taşıyıcı sistemi.

Bu perdeler ile gerçekten ilk bakışta çok iyi , hatta sonderece güvenli gibi duruyor. Ama yetmemiş. Diğer yön perde konusunda bir sıkıntı olabilirmi?

image.png

Click to View Image163 View(s)

Zemin kat kolonlarının sanki beton dökülürken kolon ortasında iş derzi yapılmış. Resimdekiler benze mesafede düzgün bir şekilde kesilmiş gibi. Donatı aderansı yetmemiş gibi. Deprem yükü kütle büyük diye ne kadar etkileştiğini düşünmek bile istemiyorum.

image.png

Click to View Image202 View(s)

Resimdeki kolonların kırık yerleri , işaretli kısım dikkat. Donatı emniyetli uzama litini aşmış.

Bu 7.6 şiddeti doğrudur ama hissedilen ve süre bazında TAM BİR AFET. 

muhammedsural
a year ago
Merhaba

Sönüm deprem boyunca olan bir durumdur gelen deprem spektral ivme değerleri tasarladığımızın üzerinde olsa bile yapılarımızı sünek tasarladığımız için binalarda ilk ana deprem geldiğinde kesinlikle yıkılmaması gerekir.Burada tartışmaya gerek yoktur. İkinci depremde yönetmelik bu binaların yıkılmamasını garanti edemeyecektir çünkü bunun için yönetmelikte öngörülmüş bir durum yok veya öngörüldüyse bile bahsedilmemiş. Yapıların göçmesinde uygulama hataları ağır basmasının yanında bir çok sebep bulunmakta. Benim tasarım noktasında gözlemlediğim dört ana sorun var. Tabi bir çok sorun var ama en çok gördüklerim yumuşak kat problemi, birleşim bölgelerinin kapasite yetersizlikleri (Kuşatılmış kolon tahkikinin önemi burada çıkıyor), Kolonların kapasite yetersizlikleri, Yapı-temel-zemin etkileşimlerinin göz ardı edilmesi. İkinci mertebe etkileri yüksek yapılarda, endüstriyel yapılarda vb. etkin olur. Yönetmeliğe göre tasarlanmış yapılarda bu etkiler dikkate alınarak tasarım yapılıyor. TS500 de bulunan büyütme katsayısı buna örnektir aynı şekilde deprem yönetmeliğinde de kurallara bağlanmıştır.

Murat
  • Murat
  • 69.6% (Friendly)
  • Member Topic Starter
a year ago
Kuşatılmış kolon olsa mesnet dağılması olurdu. Bu binanın zemin kolonları neredeyse ortadan kırılmış. Sanki derz varmış gibi. Bu binanın satıştaki daire içi resimlerine bakınca perde yoğunluğu hissediliyor. Tabiki bir kaç perde devre dışı kaldıktan sonra kaçınılmaz son gelmiş gibi anladım.

Söylediğinize katılıyorum 2. deprem çok etkili. 

Zemin sıvılaşması konusunda önlemleri var mı bulamadım.

Ama deprem sönümlenme süresinin üst limitinin şartnamedeki karşılığına dikkar çekmek istedim.

Hani yıllardır TV ye çıkan ,şartname şu kadar deprem şiddetine karşı dayanıklı diye konuşur ya. Buradaki süre ?

muhammedsural
a year ago
Bu bina için yorum yapmamıştım genel olarak binalardaki göçme sebebplerine itafen yorum yapmıştım. Buradaki durum daha farklı.
insmuhz
a year ago
Yapıda statik açıdan yanlış bir tasarım var. Binalarımızın en/boy ve en/yükselik oranları çok önemli.1/3 oranını geçmemeli. Nejat Bayülken'in depreme dayanıklı betonarme ve yığma yapı tasarımı kitabına bütün statikçi arkadaşların bakmasını tavsiye ederim. Bu bina için ilk bakışta söylediğim hata cephe çok geniş,fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla dilatasyonla ayrılmamış gibi.Ayrılması gerekirdi.Deprem kuvvetinin uzun yönde gelmesi ve o yönde yetersiz sayıda deprem perdelerinin olması yapıyı bu yönde devrimesine sebep olmuştur.2007 deprem yönetmeliğinde rijit bodrum katı uygulaması vardı.Bodrum uygulaması doğru.Donatılarda ki o ayrışma yapıya çok fazla gelen deprem kuvvetinin devrilme momentine dönmesi gibi geldi bana...

 

Murat
  • Murat
  • 69.6% (Friendly)
  • Member Topic Starter
a year ago
3 blok olduğu söyleniyor. Dilatasyonlu.

Belki kütle çok büyük olduğundan deprem sırasındaki 2 cil mertebe yüklerden dolayı düşey yersizliği oluşmuş olabilir mi ?

Gerçi hesaplayan arkadaş bu kadar büyük bir hata yapmaz bakar gibi geliyor bana.

Sanki zemin kolonlarındaki donatı çekilerek alınmış. Aderas sıkıntısı gibi.