board logo
ziya atar
  • ziya atar
  • 100% (Exalted)
  • Advanced Member Topic Starter
3 months ago
1)Birleşim tasarımında deprem etkisi altında tam ankastre çalışan birleşimlerde kapasiteye göre hesap yapılmalıdır. Bunun dışında moment aktarmayan veya sadece rüzgar gibi etkiler altında yük alan birleşimlerde gelen yüke göre tasarım yapılır.

Program genel opsiyonlarında birleşimlerde kapasiteye göre hesap yapılıp yapılmayacağı var ancak bu tüm modeli etkiliyor.

Artık birleşim bazında ilgili birleşimde kapasite hesabı yapılıp yapılmayacağı seçilebiliyor.

3 seçenek mevcut

Otomatik: Birleşim türüne göre program otomatik karar verir.

Hayır: Birleşimde kapasite hesabı yapılmaz

Evet: Kapasite hesabına uygun bir birleşimse kapasite hesabı her zaman yapılır.

bir kapasite.png

Click to View Image910 View(s)

2)2018 deprem yönetmeliğine göre eleman tasarımında deprem yüklerini D ile çarpılıp çarpılmayacağı eleman bazlı müdahale edilebilir.

Otomatik: Program yapı tipine göre kendisi karar verir

Hayır: İlgili elemanda deprem yükleri D ile çarpılmaz

Evet: İlgili elemanda deprem yükleri D ile çarpılır.

d carpan.png

Click to View Image900 View(s)

3)Kirişlerde eleman bazlı güçlü kolon hesabına girip girmeyeceği opsiyonu açıldı. Program kolona moment aktaran bir birleşimle bağlı ise ve deprem yönetmeliği istiyorsa ilgili kirişin bağlı olduğu kolonda güçlü kolon kiriş kolon birleşim bölgesi gibi kontroller yapılır. Betonarmeden farklı olarak kirişlerin kolona bağlandığı birleşim burada etkin rol oynar. Örnek olarak kolona moment aktarmayan bir birleşimle bağlı olan kiriş ucunda moment oluşmayacağı için bu hesap anlamsız olur.

Program bunu birleşim tipine göre otomatik yapar ancak ara rijitlikte ve varyasyonda genel müdahele için kullanıcı kirişin ilgili ucunda bağlı olduğu kolonda bu kontrolün yapılıp yapılmayacağını belirleyebilir.

kiris guclu kol.png

Click to View Image902 View(s)

4)Kiriş kiriş birleşimlerde dış berkitme kapatma opsiyonu.

5)Çizimlerde tablolarda türkçe karakterlerin yanlış gösterilmesi sorunu giderildi. (dwg aktarımında bir sorun bulunmuyor)

6)ingilizce sürümde çizim tablolarında ifadelerin ingilizce yazılması sağlandı.

7)workshop için önemli olan geniş kirişlerin başka kirişler ile çakışmasında hesap modelinde bağlanma sorunu giderildi

8)Ydkt genel çözümde yakınsama sorunu gösterimi iyileştirildi

https://forum.sta4.net/Post/8565/STASTEEL-3-0---YDKT---P-Delta---Genel-Birlesim?p=0&t=5509 

9)Çizimde tersten çizimde aks yazısını görünmemesi sorunu giderildi.

10)EN 1993-1-1  kesme etkilerini eğilme üzerinde etkisi programda göz önüne alınmaktadır. Ancak kren kirişlerinde kesme etkisi fazla ise kren kirişi eğilme kapasitesi 0 a yakın bir değerde çıkmaktadır.

6.2.8  (5)  e göre I profillerin güçlü yönlerinde kesmenin eğilme dayanımına etkisi için alternatif bir formül verilmektedir. Bu formül kullanılmaya başlanmıştır bu şekilde kesmeden kayaklı olarak eğilme dayanımında oluşan anormal düşüşler normale dönmüştür.

***)Bu durum kren kirişi kesme dayanımı yetersiz veya sınırda olduğu zaman oluşmaktadır. Kesme dayanımı sağlandığında her iki durumda da dayanım değerleri normale dönmektedir sadece yeni formül dayanımda 0 gibi anormal değerler görünmeyecektir.

11)Kompozit döşeme kayma çivilerinde analiz sonrasında tasarımı yapılmadı uyarısı verilmekte idi.  Çivi hesabı bağlı olduğu kiriş üzerinde yapılmaktadır. Yeni durumda çivi detaylarında tasarımı yapılmadı uyarısı kaldırılmıştır hesap detayına girildiğinde bağlı olduğu kirişi inceleyin notu gelecektir. Çivi sayısı yetersizce bağlı olduğu kiriş tasarım sonucunda uyarı gelecektir.