board logo
ziya atar
4 years ago
Öncelikli olarak henüz stasteel güncellemesi yayınlanmadığı için sürüm uyumu olması için sürüm numarası değişmeden 1.3.2.2 olark yeni güncelleme yayınlandı.

Yeni açılan dışa aktarım seçenekleri için sta4cad lisansınızın olması yeterlidir. programda demo olarak görünse bile sta4cad lisansınız varsa dışa aktarıma izin verecektir.

Bugün yayınlanan workshop güncellemesi ile birlikte özetle.

1)Bim veri paylaşımı için .ifc formatında modellerin dışa aktarımı eklendi. Bu sayede workshoptaki modelin bir çok mimari ve genel amaçlı yazılıma alınması sağlandı. Şuanki aktarım formatı daha çok mimari programlar içindir. Büyük projelerde mimari, statik, havalandırma sistemleri, makinalar gibi bir çok disiplinden gelen farklı modeller ortak paylaşım sayesinde tek bir modeld birleştirilebilmektedir.

Bu sayade örneğin çelik için binada bulunan tasıyıcı sistem ile taşıyıcı olmayan boru ekipman gibi elemanlar arasında çakışma olup olmadığı ayrı yürüyen projerin birbiri ile uyumu denetlenebilir.

Bunu yanında bir çok farklı kullanım alanı vardır.

2)gltf formatında dışa veri aktarımı eklendi. Bu formta bir nevi 3 boyutlu resim formatı diyebiliriz. Burada oluşturulan modeller word power point gibi ofis programları , sanal gerçeklik uygulamaları gibi bir çok alanda kullanılabilir.

3)dwg, stl (3d yazıcı), ifc(bim), gltf veri aktarımında menülerde iyileştirme yapıldı. Dışa aktarımda 3 farklı seçenek sunulmakta.

3a)Tüm model: Bu opsiyon seçildiğinde aktarım tipine uygun olarak modelde bulunan herşey gitmektedir. Buna bulonlar kaynaklar gibi tüm elemanlar dahildir. özellikle belirtmek istediğim kaynak bulon gibi elemanların dışa aktarıma dahil edilmesi dosya boyutlarını büyütmekte bunun yanında bu modelleri işleyip kullanacak yazılımlarda yavaşlamaya neden olabilmekte. Bu yüzden aşağıda belirteceğim diğer iki seçeneği kullanmayı tercih edebilirsiniz. İnceleyene bağlı olarak gerekli olamayan nesnelerin aktarımını kapatmak için aşağıdaki seçenekler mevcut. Genelde betonarme yapılarda büyük bir sorun oluşmamakta ancak çelik yapılarda çok sayıda kaynak bulon aktarımı büyük boyutlara ve bunu kullanan programlarda yavaşlamaya neden olabilir.

Mimari kontrol açısından Revit gibi programlarda direk import etmek yerine dosyaya link ile bağlanması önerilir.

Aşağıda sırayla sta4cad ve bu modelin workshopta açılmış halini paylaşıyorum. Bim formatında dışa aktarım sonrasında bu dosyanın Bim vision,sketchUp,Revit programlarında açılmış hallerinin resimlerini ekliyorum.

Ek olarak çelik için örnek olarak workshop modelini ve dışa aktarılmış modelin bim yazılımında açılmış hali.

Aynı şekilde tüm modelin gltf aktarımı. Bu dosyayı windows 10 içinde çift tıklayarak direkt olarak açabilirsiniz.

3b)Seçili elemanlar: Bu opsiyonda programda sadece seçtiğiniz elemanlar aktarılmakta.

Seçili elemanların aktarımıyla ilgili olarak workshop ve aktarılmış bim modelinin sketchUp ta açılmış hali.

3c)Aktif ekran: Bu opsiyonda programda aktif olan ekrandaki tüm herşey dışa aktarımda gönderilir. Ancak bu opsiyon size büyük bir esneklik sağlar. Aktif penceredeki tüm filtreler geçerlidir. Örneğin 3 boyutta modele baktığınız pencerede filtreleme ile kaynakları gizleyebilirsiniz. Seçtiğiniz herhangi bir tipi filtereyelebilirsiniz. Kısacası pencerede ne görürseniz o gidecektir. Gereksiz tüm herşeyi gizleyip bu opsiyonu seçebilirsiniz.

Bu opsiyon için aynı betonarme modelin kat penceresi açıldı ve tüm kolonlar filtrelendi.

Workshop ve bim modelinin Revit te açılmış hali.