emrahnikbay
4 years ago
Merhabalar, yeni mezun inşaat mühendisi olarak TDBY 2018'e adapte olmaya çalışıyorum. Öncelikle yapmakta olduğum proje dataları girilmiş, bodrum kat + zemin kat + 2 normal kattan oluşan bir yapı. Analizini yaptığımda aşağıdaki sonuçları alıyorum.

UserPostedImage

Burada R katsayısını 4/5*R olarak almam gerektiği uyarısını alınca öyle yaptım. Daha sonraki analizde perdelerimi arttırıp şartı sağlamam gerektiği belirtildi program çıktısında. Burada kafama takılan sorular şunlar;

-Bu şartı sağlamadan projeyi çözmek mümkün mü?

-X yönündeki perdelerimi mi arttırmalıyım?

-Boşluklu perde olan yerde 1/3 koşulunu nasıl sağlayabilirim?

Mesleğe henüz yeni başlamış biri olarak tecrübeli meslektaşlarımdan yardımlarını bekliyorum. Hepinize teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Not: Mimari proje ve statik dosyaları ekte mevcuttur.

  OZLEM GURCU.rar (7,141kb) downloaded 94 time(s).

fuat
  • fuat
  • 65.2% (Friendly)
  • Member
4 years ago
Projeni inceledim yardımcı olmaya çalışayım. Umarım heyecanını baltalamam :)

-Kenar akslarda 1/6 şartı sağlanmadığında o sağlamayan perdeleri kolon boyutlarına küçültmeyi dene.

-Boşluklu perde demek perde şartını sağlayan 2 elemanın birbirlerine doğrudan bağlanması demek. Ve bu bağlantı ne kadar güçlü olursa o kadar birlikte çalışır bu elemanlar. Burada 2 çözüm yolun var. Ya elemanlardan birini veya her ikisini kolon boyutlarına küçülteceksin. Ya da bu elemanları birbirine bağladığın kirişin boyutunu artıracaksın. (özellikle kiriş yüksekliği).

Aslında bu problemler en son dikkat etmen gereken gördüğün gibi çözümü aslında basit problemler. Asıl dikkatini çekmesi gereken Mdev/Mo hususunda 0,75 oranını sağlayabilmek. Bu oranı sağlamazsan asla asmolen döşemeli yapı tasarlayamazsın. Bu noktada ise R katsayısını Sınırlı sünek seçmek tek kaçış yolu ancak DTS 1 ve DTS 2 bölgelerde süneklilik düzeyı sınırlı yapı da yasak olduğu için buraya yazdığın problemleri benim önerdiğim şekilde çözsen bile bu maddeye takılacak ve binayı çözemeyeceksin.

Mevcut oranın 0,49 gibi görünüyor ancak bu rakamı bile analizi "perde taban momentine perdeye bağlı kiriş kesme etkilerinin katılımı" opsiyonu açık olarak yaptığın için elde ettin. Yönetmeliğimiz şu an kirişlerin etkisini dikkate almamıza izin vermiyor. Bu opsiyon programın kendi eklediği ve yönetmeliğin ilerde gelmesi beklenen bir düzeltmesine hazırlık olarak kondu. Bu opsiyonu kapatıp yönetmeliğe göre analiz ettiğinde çok çok daha düşük bir değerle karşılaşacaksın ve tamamen imkansız olduğu görülecek. Çünkü tüm taşıyıcı elemanları perde yapsan dahi bu 0,75 oran şu an sağlanamıyor. Hele böyle düzensiz şekilli bir binada maalesef işin çok zor. Genel çözüm olarak plak döşeme yapılması konusunda mimar ile görüşmen gerekiyor.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

emrahnikbay
4 years ago
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için proje asmolen olarak çözülmüştür ancak bu sefer şöyle bir sorunla karşılaştım. Kalıp aplikasyon çiziminde kalıp planındaki donatılar gözükmüyor. Acaba sorun benim bilgisayarda mı yoksa program tarafında mı?

Not: Program güncellemeleri yapılmıştır. Virüs programı kurulu değildir ve Windows Defender uygulaması tarafından C:/StaV14 klasörüne yetki verilmiştir.

UserPostedImage

guraykose
4 years ago
donati.png

Click to View Image126 View(s)

donati2.png

Click to View Image123 View(s)