mrtr
  • mrtr
  • 52% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 years ago
Merhabalar.

Proje konusunda tecrübesizim ve bir iş aldım. Aldığım işte 45 ton ağırlığında 5 metre çapında bir silo, altına kamyon girecek şekilde üst kotu +5.00 m olan betonarme bir platformun üzerine oturuyor. Platform 6x9 orta kısmında, silonun altında kalan 2x2.30 m bir boşluk var.

Benim sorunum stada modellediğim döşeme üzerine silo tabanı şeklinde dairesel yük girememe. Silonun altını ayrı bir döşeme yapıp dairesel kirişle dönüp bu yükü döşemeye girebilirim ancak dairesel kiriş istenmiyor. Ben çözüm olarak silo duvarları şeklinde dairesel duvar oluşturdum. 4.5 metre 30'luk bimsle oluşturduğum duvarla silonun ağırlığını yakaladım ancak sadece duvar olan yerlerden döşemeye basıyor. Ben komple iç alana bu yükü girmek istiyorum.
Ekteki fotoğrafta duvarı oluşturmadan önceki hali var. Gözle kurtarmicak gibi dursada 2 adet 40x40 4 adet 30x50 kolon, yukarıda anlattığım dairesel duvar yükü ekli şekilde saplama kirişlerle kurtardı.
Hem modelle ilgili hemde dairesel alan şeklinde staya yük girme konusunda t
Screenshot_20210202-212910.png

Click to View Image29 View(s)

ecrübelerinizi aktarabilirsiniz çok sevinirim.

Çözüm önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
m.A
  • m.A
  • 53.2% (Neutral)
  • Newbie
3 years ago
Merhaba,

Verdiğiniz bilgiler ışığında basitçe önerimi belirtmek isterim.

1. Ortada bir kolon yapmak yerine saplama kirişlerin her iki ucuna kolon koyarsanız, çerçeve kirişlerini rahatlatmış olursunuz. Bence daha doğru bir modelleme olur.

2. 45 ton hafif bir yük değil. Resimde gördüğüm kadarıyla ortadaki boşluk kısımda döşeme kenarlarında kiriş yok. Tavsiyem 1. maddeyi uyguladıktan sonra boşta kalan döşeme kenarlarına saplama kiriş yapmanız daha doğru bir modelleme olacaktır.

3. 45 ton silo yükünü ise 1. ve 2. maddeyi uyguladıktan sonra boşluk etrafındaki kirişlere yayılı yük vererek girmeniz daha doğru olacaktır.
Daire çevresi =2x3.14x2.5=15.7 m 45/15=3 t/m yayılı yük girmeniz gerekir boşluk etrafındaki her bir kirişe.

Tabi bu belirttiklerim vermiş olduğunuz bilgiler dahilinde yorumlarımdır. 45 ton ağırlık dolu mu boş mu belirtmemişsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.
mrtr
  • mrtr
  • 52% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 years ago
Öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Dediğiniz gibi başta çok büyük gibi gelmemişti ve bu şekilde kurtarabilirim diye düşünmüştüm ama yaklaşık 20m2 bir alana 45 tonun (maksimum ağırlık) büyük bir yük olduğunu farkettim ve dediğiniz gibi modelimi değiştirmiştim.
Ancak tavsiyenizden farklı olarak yükü tam olarak uygulayabilmek için iç içe dairesel akslar çizerek 2,5m yüksekliğinde 30'luk bims ile yükledim. Yaklaşık 60m uzunluğunda 2,5m yüksekliğinde ve toplam 51ton ağırlık elde ettim (sta'nın verdiği birim ağırlıkla hesapladım). Ekte görüntüsünü atıyorum. Görüntüde boşluğun üzerindede duvar gözüküyor onları silip tekrar kontrol ettiğimde de 46ton ağırlık buldum. Bu şekilde model isteneni sağlıyor. Ancak doğru yaptığımdan emin olamıyorum.
Dediğiniz gibi kirişlere yük bindirmeyi düşündüm ancak döşemeleride yük altında görmek istedim.
Sizce bu şekilde yapılan hesap doğru mudur?
Ayrıca dediğiniz gibi kirişleri yükleyerekte analiz edip sonuçları karşılaştıracağım.
mrtr
  • mrtr
  • 52% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
3 years ago
Yukarıda görüntüyü atlamışım.

Ekran görüntüsü 2021-02-03 161015.png

Click to View Image79 View(s)



Quick Reply