engkinik
  • engkinik
  • 53.8% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
7 years ago
arkadaşlar merhaba.   yasarrr.zip (2,152kb) downloaded 275 time(s).ekte bir projenin hem mimarisini hem de statik datalarını koydum. çözümümde bir sorun var mı kontrol edebilir misiniz? teşekkürler..  YASAR ASLAN MIMARI PROJE.zip (1,143kb) downloaded 260 time(s).
mhmmd.lksz
7 years ago
öncelikle döşeme yüklerinden başlayalım zemin katta kullanım amacı dükkan olarak belirlediği için burada döşeme hareketli yükünün min. 500 kg/m2 olması gerekir.(konutlardaki 50 m2 ye kadar olan dükkanlarda min. 200 kg/m2 alınabilir).TS498.

merdivenin sağ tarafında ıslak hacmin bulunduğu düşük döşeme olarak yapılmış burada da 35 cm dolgu olmasına rağmen yükü verilmemiş.Ayrıca burada bu tip bir düşük döşeme yapmak taşıyıcı sistem açısından tehlikelidir,önerilmez.çözüm olarak düşük döşeme iptal edilerek tamamıyla asmolen döşeme yapılır,tesisatları geçirmek için de asmolen döşemede boşluklar bırakılır,gizlemek içinse asma tavan yapılabilir.(düşük döşemenin çalışma yönü de hatalı verilmiş X doğrultusunda olmalı)

Kat yüksekliği boyunca duvar yükü olan kirişlere sadece 100 cm lik duvar yükü verilmiş.

S410 kolonunun kısa kenarı 20cm.Tdy2007 ye göre min. 25 Cm olmalı.

bodrum kat tavanın da bulunan D107-D108 nervürlerinin yönleri her ikisininde aynı doğrultuda olması gerekir.Bu durumda iken D108 nervürü konsolmuş gibi çalışır.

Nervür kalınlıkları 15cm alırsanız donatı yerleşimi açısından daha rahat olabilir,çünkü döşeme hareketli yükü min. 500 kg/m2 olunca donatı artışı olacaktır.

Ayrıca nervür yönleri ile ilgili kat planı içirisinde mümkün olduğunca süreklilik ve kısa kirişe yükü aktarma sağlanırsa yapı daha güvenli ve ekonomik olacaktır.

bordum perdelerine zemin itkisini verip modelleme imkanınız mevcut.

Merdivenin modellemek varken buraya düz döşeme koymak uygun değil. Çünkü D206 nervürleri sizin modelinize göre sürekli olarak algılanıyor ve buna göre tasarım yapılıyor.Ancak gerçekteki durum burada merdiven döşemesinin olduğudur.bu da D206 döşemesinin basit mesnetli bir döşeme olduğunu gösterir.

mhmmd.lksz
7 years ago
aaaa.png

Click to View Image466 View(s)

engkinik
  • engkinik
  • 53.8% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
7 years ago
merhaba mhmmd.lksz. arkadaşım. Öncelikle Gönderdiğim projeyi inceleyip eksik yönlerimi söylediğiniz için teşekkür ederim. yeni bir sta4cad kullanıcısıyım ve kursuna da gittim ama kendimi tam olarak yetiştirmeden henüz hiç bir projeye imza atmadım. eksiklerim olduğunu biliyorum ve bunları da sizin gibi arkadaşlar sayesinde aşacağıma inanıyorum. piyasada proje çizen arkadaşlar elimizde lisanslı bir program olduğunu görünce pek yardımcı olmak istemediler açıkçası ben de burada sizin başınızı ağrıtıyorum ama başka çarem de yok sanırım. bunun için şimdiden özür dilerim.

proje konusundaki eksiklerime gelince, nasıl düzelteceğimi bilemediğim eksiklerim var;

1. düşük döşemeyi program menüsünden "düşük döşeme" diye seçince otomatik yükünü vermiyor mu? ayrıca bir şey yapmaya gerek var mı?

2.duvar yükünün nasıl verileceğini bilmiyordum. siz uyarınca farkettim. kirişin üzerine sağ tıklayınca gelen menünün en altında "TUĞLA B/H:19/100" yazan kısımda 100 yerine o katın yüksekliği mi girilecek ki duvar yükü verilmiş olsun?

3. dükkan değil de konut olsaydı. döşeme yükleri 200 kg/cm² alınsa yeterli oluyor diye biliyorum. bu durumda nervür kiriş enini 10 cm alsak yeterli olmaz mı? yoksa genelde 15 cm. mi alınır.

4.bodrum perdelerine "zemin itkisi" nasıl verilir. bunu biraz açıklar mısınız?

5. merdiveni nasıl modelleyeceğim. benim eğitim cd lerinden de gördüğüm merdiven olan yere bir düşeme çizilip yükü verilir ki analiz hatalı çıkmasın. sonra "merdiven ve plak FEA analizi" menüsünden o döşeme seçilip merdiven modellenir. ama merdiven çizim üzerinde görünmüyor. sadece çıktıları ve donatıları alınıp autocad ortamında mevcut projeye ekleniyor diye biliyorum. zaten ben de bu kısmını anlamıyordum. merdiven modelleme konusunda adım adım açıklayarak yardımcı olabilir misiniz?

bana "oguz_duran@hotmail.com" adresinden de ulaşabilirsiniz.

teşekkür ederim.

ttmn
  • ttmn
  • 53.2% (Neutral)
  • Newbie
7 years ago
-S103 Perdesini Dvar boyunca uzatabilirsiniz, farklı boyuttaki kiriş atılmasını engelleyebilirsiniz.

-Merdiven Döşemesini asmolen değilden plak seçip merdiven yüklerini verdikten sonra, arayüzde bulunan merdiven hesabından analiz yapın,

-Asmolen döşemelerde D102 D109 D114 D201 D205 uzun yönde çalıstırıp yükleri diğerlerini göre daha kısa olan kirişlere tasıttırabilirsiniz, ilerde olusacak sehimi ebgellemiş ve 2 tane yan yana olan döşemenin aynı kirişe yük vermesini engelleyebilirisniz, (uzun kişirlere)

-Duvar yüklerini gözden geçirin (yükseklik)

-Kolon ve kiriş min. boyutu 25 cm olmalı

-Proje opsiyonlarından Asmolen Pilye kısmını iptal edin

-minumun ve max donatı çaplarına tekrar göz atın, fi 12 bu kirişler için uygun gelmedi

-Aynı şeklde 80 lik kolonlar var ve donatıları min fi 16 seçebilirsiniz

-Genel Çizim Betonarme Opsiyonlarından kiriş ve teml pilye opsiyonunu iptal edin ( kullanılmıyor)

-Döşeme hareketli yüklemelerine tekrar göz atın

-K111 bodrum kirişinin boyutunu azaltabilirsnizi, üst kolonla S116 ile uygun bir şekilde baglantı yapılmamıs gözüyor (boyut olarak) ayrıca krş boyunu kücülttükten sonra döme yükünüde dikey verebilirsiniz.

-D107-D108 döşemeleri beraber çalısmıyor

-Ayrıca temel kalınlıgı fazla geldi, tekrar göz atın