muhammedsural
2 months ago
Resmî Gazete Tarihi: 03.07.2017, Resmî Gazete Sayısı: 30113 olarak yayınlanan PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ ile ilgili olarak kapalı çıkmalarla ilgili ek şartlar getirilmiştir. Bu şartlardan biride kapalı çıkma olarak teşkil edilen konsolların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esasların 7.5.1 maddesinin (a) bendi kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunludur denilmiştir. Bu sebeple bu kontrolü talep eden ilgili idareler için son güncelleme ile bu rapor bastırılabilmektedir. Ekte gösterilen kısımdan alınabilir.

image.png

Click to View Image128 View(s)

SERENDER
2 months ago
İyi ama o tebliğde kolonların kuşatılmış olması gibi bir şart yokki. 

Sizinde yazdığınız gibi kapalı çıkmayı oluşturan konsol kirişleri taşıyan düşey taşıyıcıların 7.5.1.a daki koşulları sağlayan kirişlerle çerçeve sisteme bağlanması isteniyor. Yani koşul kolonlar değil kirişlerle ilgili.

Koyduğunuz ekran görüntüsünde de olduğu gibi özellikle köşe kolonlarda kuşatılmış kolon şartının sağlanması zaten mümkün değildir.

Bu rapor bu manada yanıltıcıdır, illaki bir rapor eklenecekse kirişlerin 7.5.1.a koşullarını sağlayıp sağlamadığı konusunda olabilir.

Saygılarımla.

muhammedsural
2 months ago
Merhaba

İlgili kontrolde sadece boyutsal kontrol yapılıyor bu durumda TBDY 7.5.1(a) maddesine dayanmakta. Kuşatılmış kolon tahkiki kolon ve kiriş rijitliklerini düzenleyen bir tahkiktir kirişi etkilediği kadar kolonuda etkiler. Kuşatılmış kolon tahkiki ile ilgili görüşlerimizi program içerisinde bulunan "kolon-kiriş birleşim kesme güvenliği" pdf dosyasında bulabilirsiniz, buradaki durum idarelerce talep edildiği için yaşanılan sıkıntıların giderilmesi adına rapor olarak boyutsal kontrolün opsiyonel olarak sunulmasıdır.