ziya atar
4 years ago
Yayınlanacak güncelleme ile birlikte yeni çelik yönetmeliği programa eklenmiş olacak.

Konuyla ilgili daha detaylı duyuru ve açıklama kısmı gelecek.

Yeni çelik yönetmeliğinde rapor alacak kullanıcılarımızın ilk etabta mevcut ec3 e göre tasarımlarını tamamlayıp ondan sonra yeni çelik yönetmeliğine

göre tasarımı seçmelerini öneriyorum.

Şuan için öncelikli olarak yeni çelik yönetmeliği kapsamında henüz eklenmeyen kısımları yazıyorum.

1)Petek kiriş tasarımı henüz eklenmemiştir

2)İnce cidarlı kesitlerin tasarımı eklenmemiştir.

3)I, C ,L,T, kutu, boru, çift L,çift C kesitlerin dışında kalan kesitlerin eğilme dayanımı henüz eklenmemiştir

4)Kren kiriş tasarımı henüz eklenmemiştir.

5)Gurup kolonların tasarımı henüz eklenmemiştir.

6)Elemanların burulma dayanımı henüz eklenmemiştir.

7)Kompozit kiriş ve döşeme hesabı eklenmemiştir.

8)Kirişlerde birleşim kesim kaybından dolayı azalmış kesitte hesap.

1)Yeni çelik yönetmeliği seçimi

Resimdeki menüden TS En ve Yeni çelik yönetmeliğini seçebilirsiniz.

2)Seçilen analiz ve tasarım metodu

Yönetmelikte 6.3 maddesinde Genel analiz yönteminden bahsedilmekte. &.4 te ise burkulma boyu yönteminden bahsedilmektedir.

Analiz ve tasarımda esas alınan yöntem 6.3 deki genel analiz yöntemidir.

Bu kapsamda yönetmeliğin istemiş olduğu

2a) 6.2.1 de belirtilen ikinci mertebe etkileri ve analiz şartları programa tam olarak eklenmiştir.

ikinci mertebe analizde yönetmeliğin vermiş olduğu yaklaşık yöntemler kullanılmamıştır. Bunu yerine her durumda geçerli olan analitik yöntem takip edilmiştir.

2b) 6.2.2 Geometrik Ön Kusurların Dikkate Alınması modele geometrik kusuru oluşturacak yükleme yapılmasıyla eklenmiştir.

Yönetmelikte verilen yöntem bina tipi yapılarda geçerli olup tüm model tiplerini kapsamamaktadır.

Düşey yüklerin düşey çerçeve, kolon ve perdeler tarafından taşındığı yapı sistemleri için geçerli olduğu yönetmelikte belirtilmiş.

Bu kapsamda tüm model tiplerinde geçerli olması için yüklemeye göre burkulma ve mode şekilleri kullanılarak ön kusur yükleri oluşturulmuştur.

gncmuhendis
3 years ago
ziya hocam merhaba

burada belirttiğiniz eksiklikler giderildi mi yönetmelik olsun programda olsun bilgi verir misiniz

teşekkürler


civil engineer
ziya atar
3 years ago
Originally Posted by: gncmuhendis 

ziya hocam merhaba

burada belirttiğiniz eksiklikler giderildi mi yönetmelik olsun programda olsun bilgi verir misiniz

teşekkürler

Yeni çelik yönetmeliğinde tasarım yapmak için ikinci mertebe hesap yapma zorunluluğu var. Bu kapsamda bir çok geliştirme yapıldı. Örneğin modelde stabilite kaybı yaşandığında nerede sorun olduğunu görmek için analize devam edilerek analiz sonrasında görülmesi sağlandı. İkinci mertebe analizde yapılan optimizasyonlar ile nerdeyse normal analiz süresinde tasarım yapabiliyorsunuz.

Eksik olan petek kiriş kren kompozit döşeme gibi konularda ilerleme sağlandı ancak henüz açılmadı. Kren yüklerinde krenin her bir konumu için ayrıca bir analiz grekiyor. Linear analizde olduğu gibi farklı yüklemleri birleştiremiyorsunuz tüm yapının yeniden çözülmesi gerekiyor. Normal çözümde yapı rijitlik matrisi bir kre indirgenir ve ardından diğer tüm yüklemler hızlıca indirgenmiş sistemde çözlür. Ancak ikinci mertebe hesapta her bir kren yük konumu için yeniden tüm yapı rijitlik matrisi kurulmalı ve indirgenmeli.

Özetle petek kiriş hesabı birmiş durumda kren makrosuyla ilgili yukarıdaki husu üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında bir çok geliştirme yapıldı. Hedef planlarımızda tasarım sonuç kısmını tamamen yenilenmesi var grafik ekranda burkulma boylarının görünmesi kat öteleme kontrollerini grafik ekranda görünmesi gibi bir çok yenilik ve kolaylık getirmeyi planlıyoruz.

Sürüm 3 te Aisc360-16 yeni çelik yönetmeliği ve ec3 global analiz için tamamen tamamlanmış şekilde ve diğer geliştirmelerle beraber açmayı planlıyoruz. Son güncellemelerde veri girişi ve analiz sonuçlarıyla ilgili geliştirmelere odaklandık.

Sürüm 3 te ise daha çok tasarım raporlama gibi konularda geliştirmeler olacak.

Yaptığımız değişiklikler şuanda yayında olan sürüme yansımıyor ancak yoğun olarak bu konu üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Güncelleme duyurularında mevcut sürüm yanında gelecek güncellemelerde ne geleceğiyle ilgili ayrıca sürüm 3içinde bilgilendirme yapacağız bu şekilde ilerde ne gelecek ve nasıl geliştirmeler olacak bilgi sahibi olabilirsiniz.