Kartaca
  • Kartaca
  • 53.2% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
a month ago
IMG_20240309_190849.jpg

Click to View Image59 View(s)

IMG_20240321_174908.jpg

Click to View Image31 View(s)

5 katlı bir konut inşaatını DD1 deprem yer hareketinin yapılmasına göre planlamak istiyorum. Aynı anda hem DD1 deprem yer hareketi düzeyine ait spektral ivme katsayılarını ( Ss,S1) kullanıp, hem de aynı hesap için DD2 deprem yer hareketi düzeyine ait parametreler olan(DTS:1, BKS:3, I:1 ve BYS: 6) değerlerini birlikte kullanarak hesap yapabilirmiyim. Veya konut inşaatını DD1 deprem yer hareketi düzeyine göre nasıl hesaplarım.
ziya atar
a month ago
Merhaba,

Bir çok yolu var

1)Direkt olarak DD1 yer hareketi seçilip tasarım yapabilirsiniz.

Yada en basit olarak hiç birşeydeğişmeden DD2 e ait parametrelerle daha güvenli tasarım yapmak istiyorsanız 

2)DD2 seçilip Sds gibi ivme değerleri yerine Dd1 in değerleri yazılabilir o zaman daha fazla deprem kuvvetine göre çözüm yapmış olursunuz.

3)Yada hiç bir şeyi değiştirmeden bina önem katsayısını arttırırsanız hiç birşey değişmeden daha fazla deprem kuvvetine göre tasarım yapmış olursunuz. örnek olarak Dd1 ivme değeri DD2 ye göre 1.5 kat fazlaysa bina önem katsauısını 1.5 kat arttırabilirsiniz. 

DD1 seçilmeden deprem yükünü arttırmak istiyorsanız deprem yükünü etkileyen ivme (Sds) bina önem katsayısı gibi bir parametreyi değiştirmeniz yeterli olur. 

Bu yazdıklarım yeni birna için geçerli performans analizi gibi bina önem katsayısını kullanılmadığı durumlarda direk olarak Sds ivme deperlerini büyütebilirsiniz.