civilengob
5 years ago
Originally Posted by: ziya atar 

Linkteki dosyada gerekli açıklama mevcut.

Ziya Bey paylaşmış olduğunuz dokümanda sayısal sonuçların dışında şunu mu anlamamız gerekiyor : Serdar Bey tarafından 1997 yönetmeliğin dekine benzer bir revizyon bu yönetmelik içinde beklenmekte ve Sta bu anlamda yönetmelik dışında bir kabulde bulunarak çözüm yapıyor?

ziya atar
5 years ago
Yönetmeliğe revizyon gelip gelmeyeceğini bilemiyoruz.

Ancak mevcut durumda bir yönde tamamı perde dahi olsa taban devrilme moment oranı 1 olmuyor.

Mevcut durumun hatalı olduğu kesin ve net.

Yönetmelikte belirtilen maddeye ek olarak dökümanda belirtilen katkı göz önüne alınıyor.

alifuat4458
4 years ago
Ziya Bey merhablar. Sizin eklemiş olduğunuz dosyada kiriş uç momentlerinin devrilme etkisinde kullanılması 1998 yılına ait bir durum. onun üzerine değişen 2. yönetmelik. ve bu yönetmelikte anladığım kadarıyla sadece bağ kirişiyle çalışan perdelerde alınabiliyor. 11 sene öncesinde yazılan bir yönetmelik ekine nasıl yönlendirebiliyorsunuz ? Yani o zaman C20 beton sınıfı kullanılıyordu şimdi beton sınıfımızı C20 kullanıp o zamana atıfta bulunmak bizi kurtarır mı?

tecrübeleriniz ve bilginiz şahsımdan fazla olabilir ama bence gayriresmi bir durum oluşturuyor bence.

Piyasa açısından düşündüğümüzde bizimde anlayamadığımız teknik olarak eksik kalarak anlamdıramadığımız durumlar oluyor ikilemde kaldığımızda daha güvenli tarafta hangisi uygunsa onu uyguluyoruz. Devrilme momentinde eğer kiriş uç momentlerini anlamadığımızda daha çok perde atmak zorunda kalıyoruz. Özellikle cephelere eklemek zorunda kalıyoruz ki buda zorunlukla da olsa güvenli tarafta kalmak oluyor.

Saygılarımla.

ziya atar
4 years ago
Ali bey,

öncelikli olarak programda bu opsiyonel olarak açıldı. İsteyen kullanıcı açabilir veya açmaz. Ancak yönetmelik bunu almanızı istemiyor. Burada bir sorun yok.

Yönetmeliğin istediğini yapmak istiyorsanız bu etkiyi göz önüne almayın.

BU maddenin amacı yapıda perdelerin dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak.

"kiriş uç momentlerinin devrilme etkisinde kullanılması 1998 yılına ait bir durum. onun üzerine değişen 2. yönetmelik. ve bu yönetmelikte anladığım kadarıyla sadece bağ kirişiyle çalışan perdelerde alınabiliyor. 11 sene öncesinde yazılan bir yönetmelik ekine nasıl yönlendirebiliyorsunuz ?"

Aslında biz yıllara göre değişmeyen bir şeyden bahsediyoruz. Kiriş üstündeki moment 20 yıl öncede şimdide aynı kavram. Bir kolon üstün yatay kuvvetle yükseklik çarpımı devrilme momentidir. Bu 100 yıl öncede şimdide aynı.

Aslında sorun şurada başlıyor yönetmelik yatay yüklere göre bina için bir devrilme momenti bul sonrada bunu kolon perde vs altında çıkan kuvvetlere oranla bir oran bul diyor.

Ancak sadece kolon ve kirişlerden oluşan bir modelde yatay yüklerden dolayı oluşan devrilme momenti kolonların altında oluşan moment toplamına eşit olmuyor.

Yani tamamen perdeden oluşan bir modelde dahi bu eşitliği sağlayamıyorsunuz.

Bence bu oranlama pek mantıklı değil. Burada yıllara göre değişen bir durum yok.

Binada bulduğunuz taban devrilme momenti kavramı aynı değişen hiç birşey yok. yatay yük çarpı taban yükseliği. Bu yönetmeliktede eskilerin dede bundan yıllar öncede aynıydı. hatta fiziğin ilk çıktığı yıllardada taban devrilme momenti kavramı aynıydı

değişmedi.

Toplamları birbirine eşit olmayan değerleri oranlıyoruz itirazımız buna. Bunu bilerek yazdılarsa diyecek bir şey yok. %75 dediğimiz kavram gerçekte duruma göre %80 %90 lara çıkıyor. Çünki toplamlar aynı değil.

Buda bilinerek farkında olarak yazıldıysa diyecek bir şey yok. Ancak doğruluğuna katılmak zorunda değiliz.

Kısacası yönetmelikte yazana uygun olanı almamanız.