fuat
  • fuat
  • 65.2% (Friendly)
  • Member Topic Starter
5 years ago
Daha önce 2007 yönetmeliğine göre çözülmüş bir okul binasını yeni yönetmeliğe göre revize ediyorum. Kiriş boyutları 30/60 iken kuşatılmış kolon problemi ve donatı sıkılığından dolayı kiriş genişliklerini 40-45 cm gibi boyutlara getirdim. Bazı kolonlarda da boyut değişikliğine gittim ancak halen kurtaramadığım, donatı yoğunluğu yüksek, kuşatılmış kolon problemi yaşadığım kolonlar var. Kiriş boyutlarını daha fazla büyütmeden "Kirişlerde Yeniden Dağılım" opsiyonunu kullanmak istedim. İlk kez bunu kullanıyorum bu yüzden uygulama sonrası kafamda şöyle bir soru işareti oluştu. TS500 6.3.8 e göre moment değerleri en fazla %15 kadar azaltılabilir. Ancak rar dosyalarında örneğini attığım kirişlerden K2008 i baz alırsak uygulama öncesi altMsağ değeri 16.187 iken uygulama sonrası 3.045 olduğunu görüyorum. %80 e varan bir düşüş söz konusu. Burada atladığım bir nokta mı var yanlış değerleri mi karşılaştırıyorum yoksa yönetmeliğin bahsettiği %15 sınırını yanlış mı yorumladım cevaplarsanız sevinirim.

Ayrıca bu opsiyonun en üstünde "Kesme güvenliğini sağlamayan kirişlerde çatlamış kesite göre düzenle" şeklinde bir opsiyon daha fark ettim. Burada 9 adet kirişte bu problem olduğu görünüyor. Kiriş donatı detaylarına baktığımda gerçekten de büyük çapta etriye kullanıldığını gördüm. Ancak program hata kontrolünde hiç bir kirişte hata göstermiyor. Çatlamış kesit opsiyonunu sadece perdelerin uzun doğrultusunda bağlanan kirişlerde ve kısa kirişlerde kullanabiliyoruz diye biliyorum ancak bu butonu kullandığım zaman bina içerisinde perdelerle bağlantısı olmayan uzun kirişlerde çatlamış kesit uygulaması yaptığını gördüm bu doğru bir uygulama mıdır ve binanın okul binası olması bu tarz opsiyonları kullanmama engel midir? Ayrıca zaten TBDY 2018 çatlamış kesite göre elemanları analiz ediyor bizim ekstra bir rijitlik azaltmasına gitmemiz doğru mudur?

Bu konuda tecrübenizi paylaşırsanız sevinirim iyi günler.

http://dosya.co/a43b0t3b6gye/soru.rar.html 

Ekran Alinhhtisi.JPG

Click to View Image73 View(s)


guraykose
5 years ago
Fuat bey,

geri dönüş yaptım, modelide geri gönderdim, ulaşım noktasında sorun oldu ise lütfen email adresinizi yazın, oradan göndereyim.
fuat
  • fuat
  • 65.2% (Friendly)
  • Member Topic Starter
5 years ago

Fuat bey,

geri dönüş yaptım, modelide geri gönderdim, ulaşım noktasında sorun oldu ise lütfen email adresinizi yazın, oradan göndereyim.

Originally Posted by: guraykose 



Evet maalesef cevap ulaşmadı mail adresim budur buyrun. İlginiz için teşekkür ederim.

mehmetfuatbacili@gmail.com


Quick Reply