board logo
ziya atar
5 years ago
Kullanıcılardan bu konuyla ilgili bize sık mail gelmekte.

Genel olarak yazılanlar.

Deprem yükü altında Perde devrilme momenti/Bina devrilme momenti oranını sağlayamıyorum. sta4cad de oran 0.3 iken X programda bu oran 0.80 civarında.

Genel olarak bu projeler bir kaç katlı dişli döşemelerden oluşan modeller. Genelde orta kısımda 1 2 tane perde mevcut.

Konuyla ilgili ayrıntılı inceleme yapıldı. Bu oran sta4cad de doğru şekilde hesaplanıyor. yabancı bilinen diğer programlardada aynı oranı elde edebiliyoruz.

Gördüğümüz kadarıyla genel yanılgı şundan kaynaklanıyor.

Bir katta tüm kolon ve perdelerin altlarındaki momentleri yapı taban devrilme momenti olarak kabul ederseniz. Yine aynı katta sadece perdelerin altlarındaki momentleri toplayıp buna perde taban momenti derseniz. Ve oran yaparsanız ortasında bir iki perde bulunan yapıda kolayca %80 lere çıkıbilirsiniz. Ancak yönetmeliğin istediği bu değildir.

Ancak o kat için yüklerin o kota göre momentinin alınmasıyla elde edilen gerçek taban devrilme momentini alırsanız aynı şekilde perdeler içinde aynı işlemi yaparsanız bu oran %30 civarında kalmaktadır.

SERENDER
5 years ago
Ziya bey, öncelikle açıklamanız için çok teşekkürler.

Ancak; daha anlaşılır olması adına bahsettiğiniz hesaplamaları sayısal bir örlekle açıklarsanız daha iyi olacak kanaatindeyim.

Ayrıca bahsettiğiniz yabancı yazılımla kıyaslanan örneğin sta ve yabancı program data larını, eksan görüntülerini vs. bizimle paylaşabilirmisiniz.

ziya atar
5 years ago
Datalar iş yerindeki bilgisayarımda. yarın detaylı olarak paylaşırım.

ziya atar
5 years ago
Örnek olarak bize son gelen bir projeyi paylaşacağım.

X yönü 0.55 y yönü ise 0.47 oranında deprem perde taban devrilme oranına sahip. Kullanıcımız bize bu oranı sta4cadde sağlayamadığını başka arkadaşlarının rahat şekilde sağladığının iletti.

Bizde bu kapsamda bir dizi testler yaptık. Bir çok farklı model ve farklı tipte çalıştık.

Bu model üzerinden gidecek olursak ekte görselini paylaşıyorum. Orta kısımda bir adet poligon kolon bir adette perde bulunor.

Bildiğiniz gibi sta4cad fea modelinde çözümün şuan için dışarı veri aktarımı bulunmuyor. test edebilmek adına modeli önce staworkshop arayüzüyle çözüp s2k formatında veri aktarımı yaptık.

Staworkshop arayüzü tamamen açıldığında sizde istediğiniz modeli dışarı aktarım yapıp deneyebilirsiniz.

Devrilme oranlarına geçmeden önce veri aktarımı sonrası mod şekilleri ve x yönü deprem için bir elemanda tesir sonuçlarını paylaşıyorum.

sap2000 de bodrum üstünde taban devrilme momentleri hesaplamak için bu düzlemde section cut tanımlandı.

Ayrıca poligon kolonu ve perdeyi kapsayacak şekilde bodrum kat düzleminde section cut tanımlandı. X yönünne baktığım için ayrı ayrı section cut eklemedim.

isteyen ayrı ayrı tanımlayıp bakabilir.

Ayrıca bu elemanlara bağlı kirişlerin momentleri toplamıda var. Ben bunu sapta hesaplamadım. isteyen istediği şekilde hesaplayıp kontrol edebilir. Modeli en son paylaşacağım.

Bu şekilde bir çok modelde kontrol edildi. sta4cad de hesaplanan perdelerde taban devrilme oranları doğrudur modele göre farklılıklar olabilir. Ancak %50 ye yakın değişimlerin olmaması gerekiyor.

sta4cad Fea analiz kısmının veri aktarımı tamamlandığında değerlerin birebir örtüştüğü görülecektir.

SERENDER
5 years ago
Ziya bey detaylı açıklamalarınız ve paylaşımlarınız için teşekkürler.

Ancak yaptığınız açıklamalar ışığında tamamen perdeli bir sistem üzerinde deneme yaptığımda görüyorum ki Mdev/Mo oranı %100 olmuyor.

Bu noktada bir terslik olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da bilgi paylaşırsanız çok memnun oluruz.

Deneme yaptığımız modelin ekran görüntüsü

ORNEK MO MODEL.JPG

Click to View Image435 View(s)

StaWorkshop analiz motoru kullanılırsa sonuçlar bu şekilde.

ORNEK MO ORANLAR (STAWORKSHOP).JPG

Click to View Image484 View(s)

Stafea analiz motoru kullanılırsa bu şekilde.

ORNEK MO ORANLAR.JPG

Click to View Image451 View(s)

İki analiz motorunda da taban devrilme momenti oranlarında %100 değerini yakalayamadık. Hatta bazı durumlarda Mdev/Mo oranı %0 bile gözüküyor.

Şimdiden çok teşekkürler.

ziya atar
5 years ago
Merhaba,

öncelikli olarak bir yönde perde taban devrilme moment oranının 1 olması için binanın tamamının perde olması ve perde çalışma yönlerinin o yönde olması gerekiyor.

Sizin modelde X yönünde çalışan 3 adet y yönünde çalışan 5 adet perde var.

Yani siz x yönü için o yönde çalışan 3 adet perdenin taban devrilme oranına bakıyorsunuz.

Y yönü için ise 5 adet perdenin taban devrilme oranına bakıyorsunuz.

Kısacası tamamı perdeli bir sistemde hem x hemde y yönünde aynı anda tam olarak 1 sağlayamassınız.

Tüm perdelerin yönlerini x doğrultusunda yaparsanız x yönünde 1 değerini elde edersiniz.

Aksini düşünürsek bir model tamamen perdelerden oluşuyorsa ve hepsi X doğrultusunda uzanıyorsa Y doğrultusundada 1 hesaplarızki

y yönünde hiçbir perde uzanmadığı halde yeterli duruma gelir.

workshopla ilgili olarak

workshoptan staya gelen değer - olduğu için 0 olarak hesaplanmış. aslında değer ( 176/196) 0.89 dur. stada ise 0.91.

http://www.staforum.sta4.net/default.aspx?g=posts&t=874  paylaşımında belirttiğimiz gibi staworksop ta hesaplanan değerlerin sta4cad raporlarına aktarımı henüz tamamlanmadı. Bu yüzden test versiyonu ve gerçek projelerde kullanılmıyor. Örneğin henüz dairesel merdivenler alınmıyor. Toprak itkisi yok. Bu nedenlerden dolayı test versiyonunda ve deneme amaçlı. Ancak yinede çok yakın sonuç vermişler.

İlk örnekteki taban devrilme karşılaştırma değerleri sap2000 ve sta4cad in şuan kullanılan çözüm motoru değerleridir. workshop sadece sap2000 e veri aktarımı için kullanılmıştır.