Hilal Göçen
3 years ago
mimari.PNG

Click to View Image212 View(s)

sta1.PNG

Click to View Image247 View(s)

https://yadi.sk/d/duHIr2PAAO8W0w 

https://yadi.sk/d/dvsEtu3nIjVnlA 

Merhaba, şimdiye kadar en fazla 2 katlı bina çözümlemeleri yaptım bu aldığım ilk büyük projem yıl sonuna yetiştirmem gerekiyor acil yardıma ihtiyacım var! Kuşatılmış kolon hatalarımı çözemiyorum kolonları çok büyütmem isteniyor buda benim mimarimi etkiliyor kiriş genişliğini artırdım hata sayım arttı. İlk çözümlememde daha fazla hata almıştım bu aşamaya kadar beton sınıfımı c25 den c30 yaptım 50 lik kirişlerimi 60 lık yaptım. Çıkmalardaki kiriş genişliğimi 30 luk yapıp denedim o zamanda iyi sonuç alamadım. asansör ışıklık kenarlarını poligon tanımlamak yerine perdeyemi çevirmem iyi olur? x yönüde rijitliğim fazla y yönüne perdeler ekledim. Nasıl bir yol izleyebilirim çözümlememe yardımcı olabilir misiniz?

Muratt
  • Muratt
  • 88.60001% (Honored)
  • Advanced Member
3 years ago
Merhabalar değerli meslektaşım;

göndermiş olduğunuz dosyayı incelediğimde yapı sınıfını A12 seçmişsiniz bunu çerçeve ve perdeli yapılar için olarak seçmelisiniz.Datalarınızı ve yüklememelerizde son derece itinalı olmuş,mimari olarak ta projeniz güzel bir statiği hakediyor.Yalnız çıkma olan akslarda çerçeve sistemini tamamlamanız gerekir..Dikkat ederseniz sıkıntı çıkaran kolonlar en alt katta en üst kata kadar aynı kolonlarda oluyor.

Size 5 tavsiyem;

1-bazı kolanları perdeye çevirip sıkıntı çıkaran kolonların daha az deprem momentini alması ve bu vesile ile donatının azalmasını sağlayarak kuşatılmış şartını sağlamanız

2-Sıkıntı çıkaran kolonlarda (dikkat ederseniz açıklığın büyük olduğu yönde olduklarını göreceksiniz) yön değişikliği yapmanız

3-Mimari projeden gelen kolon ebatları olmazsa olmaz değildir.Taşıyıcı sistemin uzmanı sizsiniz gereken kolonları gerektiği kadar büyütünüz.

4-Kolonları büyütmekten asla çekinmeyin acaba büyütürsem ne olur kızarlarmı diye (dediğim gibi kapı pencere vs vs olmazsa olmaz olan mimari unsurlara dikkat ederek tabiiki)

5-Çıkma olan akslarda kolon kiriş çerçeve sistemini gerekirse yatık kiriş ile tamamlamanız gerekir.Bu kadar kolonu çıkma ucuna atılan kirişlerin tutamayacağı oluşan depremlerde tecrübe edilmitir.

son olarak 1. kat duvarlarını zemin kata kopyalamayı unutmayın.Birde Ben tercih olarak kirişlerde pilye kullanmıyorum ve artık piyasada bu yönde ama tercih sizin.

Genel olarak projeniz güzel,son olarak size tavsiyem çizim konusunda herşeyi programdan beklemeyin,mühendis olarak olması gereken donatıları olması gerektiği gibi koyun,unutmayın program sadece bir araç bize yön gösteriyor. İşin detay kısmında mühendis kendi farkını prje üzeeine yansıtmalı.Periyotları yükleri,şekil değiştirmeleri iy kontrol edin ve o şekilde projenizi sonuçlandırı.

Şimdiden kolay gelsin..