zgr.erten
  • zgr.erten
  • 52.6% (Neutral)
  • Newbie Topic Starter
9 months ago
Merhaba, STAsteel son sürümünde grafik motorundan kaynaklanan sorunların olduğunu düşünüyorum programa 1000 m2 lik bir hol yapı tanımlayıp birleşim ve kaplamaları girdikten sonra kasmalar donmalar ve bilgisayar ekranım sürekli yanıp sönmeler yapıyor. Bir diğer eksiklikler birleşim hesapları YDKT ye göre hesaplanmıyor ve rüzgar yükü hesabı, kar yükü hesapları yapılıp otomatik olarak tanımlanmıyor. Elimle hesap yapıp etkitiyorum ama rüzgar yükleri yapıya nasıl verildiğini çözümleyemedim. Sanırım hesap raporu ve çizim kısmında da güncellemeler devam ediyor. 

Bilgisayar teknik özellikleri

-intel core i5 11. nesil

-nvdia geforce mx350 2gb

-8 gb ram

ziya atar
9 months ago
Bilgisayar işelmcileri üzerindeki ekran kartları genelde düşük performanslı olur. Harici ekran kartları daha güçlüdür.

Bir program çalıştığında işletim sistemi genelde ilk olarak  enerji az harcayan işlemci üzerindeki ekran kartını programa tanımlar.

Programdan 3 boyut grafik işlemler için yoğun talep geldikçe zamanla harici ekran kartını tanımlar. 

Tahminen sizdekide bu şekilde bir sorun benziyor.    https://www.sordum.net/65282/dahili-ve-harici-ekran-kartlari-arasinda-gecis-yapin/   bu linkteki şekilde stasteel.exe dosyasını seçip yüksek performanslı ekran kartını seçin.

Hala yavaşlık devam ediyorsa ekran kartı bu büyüklükte model için yeterli değil demektir. 

Modelde özellikle kiriş veya makas kullanmanız çok şey değiştirir. makaslarda daha fazla eleman ve birleşim vardır. Birleşim tanımlamasanız bile çift L gibi kesitler arasındaki levha ve kaynaklarda büyük modellerde grafiği zorlar. 

ydkt ve eurocode hepsinde otomatik kar ve rüzgar yükü çalışıyor. 

Birleşimlerdede ydkt seçildiğinde bulon kaynak vs gibi elemanlar bu yönetmelikteki formüllere göre hesaplanıyor.  Birleşimlerde birleşim parçalarına gelen yükün bulunması yönetmelikten bağımsız bir konudur. Gelen yüke göre bulon kaynak levha gibi elemanların tasarımının yapılması yönetmeliğe göre farklı formüllerle hesaplanır. 

Model eklerseniz daha detaylı bakabiliriz.

kanber.kav
3 months ago
Bende Microsoftun ARC750 8 gb lik kartı var ve stasteel ekranı çok yavaş. İşlem yapmak nerede ise imkansız gibi o derece yavaşlama yapıyor. (eski motorda da aynı sorun var)

Not: Kartın oyun performansı Nvidia 3060 ti ile aynı

Bilgisayarım 

i7-14730 k

ram 16 gb

ana kart Msi

hdd :512 gb ssd

Ekrab kartım Arc 750 8 gb

Birde StaSteel yeni proje oluşturdugunuzda 1250 mb gibi bir bellek harcıyor bu fazla değil mi ?

Kolay gelsin.

ziya atar
3 months ago
Merhaba,

GRAFİK KARTI VE YAVAŞLIK

Öncelikle konunun iyi anlaşılabilmesi için bu konuda kısa bir özet geçmek istiyorum.  Bilgisayarlarda genelde işlemci üzerinde yüksek performansa sahip olmayan düşük enerji tüketen onboord ekran kartları ve harici bir ekran kartı olur.  Tabiki sadece onboord veya sadece harici bir ekran kartıda olabilir. İşletim sisteminde bir program 3 boyutlu bir grafik oluşturmak istediğinizde işletim sistemi bu program için bulunan ekran kartlarından birini tanımlar ve grafik işlemleri o ekran kartı üzerinden yürür. Genelde ilk tanımlanan ekran kartı düşük enerji tüketimine sahip işlemci üzerindeki ekran kartıdır. Zamanla programda yoğun 3d kullanımına bağlı olarak işletim sistemi yüksek performanslı ekran kartını tanımlar. Aşağıda belirteceğim gibi kullanıcıda buna müdahele edebilir. 

Stasteel programını ilk kurup çalıştırdığınızda genelde işlemci üzerindeki ekran kartı devreye girdiği için ki sizin işlemcinizdede mevcut büyük modellerde yavaşlık yaşamanız normal. Ancak yeni nesil bir işlemcideki ekran kartıda normal modellerde rahatlıkla işinizi görecektir.  Ancak buradada bizim dışımızda durumlar olabiliyor. Örnek olarak 12. 13. nesil intel işlemcilerde opengl grafik işlemlerinde sürücüden kaynaklı olarak anormal bir yavşlık mecuttu ancak son güncelleme ile intel bu sorunu çözdü.  Bu linkten intel için sürücüleri güncellerseniz bu tipte bir sorun varsa düzelecektir. Ancak çok büyük modellerde yine yetersiz kalması muhtemel. Intel® Driver & Support Assistant 

Dahili ve Harici ekran kartları arasında geçiş yapın (sordum.net)    Bu linkteki gibi stasteel için  Arc 750   ekran kartını tanımlarsanız program 3d işlemlerde işlemci yerine bu ekran kartını kullanacaktır. 3060 Ti eşdeğeri bir ekran kartındada hiç bir modelde grafik olarak bir sorun yaşamazsınız. Aynı şekilde sürücülerin güncel olması önerilir. 

Özetle stasteel için Arc 750 ekran kartını seçtiğinizde hiç bir sorun yaşayacağınızı sanmıyor. Ancak hala sorun devam ediyorsa bizi ararsanız uzaktan bağlantıyla soruna bakarız. Evde kullandığım 3060 ekran kartında bu zaman kadar hiç bir modelde grafik açıdan bir sorun ve yavaşmama görmedim. 

HAFIZA KULLANIMI

Hafıza kullanım miktarını daha iyi anlamanız için yine kısa bir özet geçmek istiyorum. Mevcut durumda stasteel programı bilgisayardaki her bir çekirdek için ayrı bir hafıza bölümü oluşturur. Yani çok çekirdeklerle işlem yapılan durumlarda her bir çekirdek için ramdan ayrıca bir bölüm tahsis edilir. Bu nedenle çok çekirdeğe sahip bilgisayarlarda program boştayken veya aynı model üzerinde daha fazla hafıza kullanımı görürsünüz.  

Örnek olarak program ilk açıldığında her bir çekirdek için 100 mb ayrıldığında 4 çekirdek için 400 mb. 20 çekirdek için 2000mb hafız kullanımı görürsünüz.  14700 k işlemcide (14730k işlemciyi internette bulamadım )  24 adet çekirdek var bu yüzden ilk açılışta ve çok çekirdek kullanılan işelmlerde normale göre daha fazla hafıza kullanımı görebilisiniz. 

Diğer bir konuda programın işletim sisteminden aldığı hafıza ile kullandığı hafıza aynı şey değildir.  Örneğin program 2000mb hafızayı işletim sisteminden talep edip almış ancak bunun sadece az bir kısmını kullanıyor olabilir. Program kullanmadığı hafızayı hemen her zaman geri iade etmez.  Yoğun bir analiz durumunda programın elinde fazladan kullanmadığı hafızayı işletim sistemine geri iade edebilir ancak sonradan tekrar hafıza gerekecek ve geri alacaktır. Bu şekilde al ver döngüsü ise programda yavaşlığa neden olacaktır. 

Daha iyi anlamanız için stasteel son güncel durumdayken Ctrl+Alt+C tuşlarına basın bu durumda program kullanmadığı hafızanın tümünü işletim sistemine iade edecektir. O zaman 1250 mb hafızanın 300-400 mb a düştüğünüz görebilirsiniz. Yani program gerçekte 400 mb hafıza kullanıyor ancak sonraki işelmler için 800 mb hafızayı elinde hazır tutuyor.  

Tabiki bunun gibi çekirdek sayısı işletim sisteminde hafıza kullanımının artması gibi durumlara göre bu otomatik olarak ayarlanır. Başka bir program yüksek hafıza kullanıp bilgisayarı dar  boğaza sokarsa program daha agresif şekilde hafızayı geri iade edecektir. 

Meraklıları için bu sayfa incelenebilir.   Fundamentals of garbage collection - .NET | Microsoft Learn  

 

kanber.kav
3 months ago
işlemcim 14700 KF yazarken hata ile 14730k yazmışım bu işlemcilerde dahili bir ekran kartı yok. Driverlarım güncel.

Yeniden bir test edeceğim.

işlemci linki

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236789/intel-core-i7-processor-14700kf-33m-cache-up-to-5-60-ghz/specifications.html 

Dediğiniz gibi işlemcide 20 adet çekirdek bulunmakta.

Kolay gelsin.

ziya atar
3 months ago
Test edip dönüş yaparsanız bizim içinde yararlı olur  intelin harici ekran kartlarıyla ilgili bir test yapma imkanımız henüz olmadı. 

Sorun devam ederse bizi ararsanız uzaktan bağlantıyla soruna bakabiliriz. 

kanber.kav
2 months ago
Ziya Bey yavaşlamanın nedeni Bios ayarlarında Re-Size BAR ın (Enable) açık olasından kaynaklanıyormuş.

Aynı sorunu yaşayanlar re-size ve 4g seçeneklerini disable yaparak programın hızlanmasını sağlayabilir. Kolay gelsin.

https://www.technopat.net/2020/12/09/amd-smart-access-memory-nasil-acilir-re-size-bar-video-rehberi/ 

ziya atar
2 months ago
Geri bildirim için teşekkür ederim. Intel harici ekran kartı kullanan ve benzer sorun yaşayanlar için yararlı olacaktır. 

Test ettiğim nvidia kartlarda Re-Size BAR açık ve kapalı olması bir soruna neden olmuyor.  İnternette araştırdığımda intel arc grafik kartları için Re-Size BAR  açık olduğunda bir çok sorun olduğunu gördüm. (oyunlarda yavaşlama gpu nun tam kapasite çalışmaması gibi ..) Muhtemelen intelin sürücüleriyle ilgili ilerki zamanlarda güncelleme ile düzelteceklerini tahmin ediyorum.